promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A horrorisztikus járvány miatt eltűnt egy magyar nagyváros - a szenvedésnek még ma is van lenyomata
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Magyarországon persze nem végzett akkora pusztítást a pestis, mint Európában.

A sötét középkort végigkísérő pestist valószínűleg senkinek sem kell bemutatni a történelemben. Az 1894-ig gyógyíthatatlannak számító fekete halál kórokozóját a svájci Alexandre Yersin, a Pasteur Intézet mikrobiológusa egy hongkongi kiküldetése idején fedezte fel.

Európa azóta sem látott nagyobb méretű járványt, ami ennyi halált okozott volna. A 14. században a Krím-felszigetről hazamenekülő olasz hajósok hozták magukkal a betegséget, és 1347-ben robbant ki a legnagyobb Európai járvány.

Ez gyakorlatilag Európa népesedéstörténetének máig legnagyobb katasztrófája. Magyarországot ez sokáig elkerülte, de aztán 1349 tavaszán csak megérkezett hozzánk, de ekkor azért már veszített az erejéből.

Sajnos gyakran fordultak elő hazánkban az 1349-esnél kisebb járványok, melyekkel szemben a kor orvostudománya tehetetlen volt. A pestist úgy lehetett a legjobban túlélni, ha az emberek elmenekültek előle gyéren lakott területekre.

Hihetetlen belegondolni, de a pestis anno gyakorlatilag eltüntetett egy egész nagyvárost Magyarországon. Dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója anno elmondta, hogy 1409-ben a pestis Sopron szinte teljes lakosságát elpusztította.

A kegyetlen betegség 1679-ben is visszatért, aminek a mai napig van lenyomata. Amit mi Szentháromság-szoborként ismerünk, az voltaképpen egy pestissel kapcsolatos fogadalmi oszlop.

„A védekezés egyik módját abban látták a kortársak, hogy oszlopot állítanak és fogadalmat tesznek annál. A soproni szobrot Löwenburg Jakab állíttatta azért, hogy felesége, Késmárki Thököly Katalin megmeneküljön a járvány elől. Ez azonban sajnos nem sikerült neki. Érdekesség az ilyen oszlopokkal kapcsolatban, hogy voltak olyanok, amelyek aljába eltemették a kór egy áldozatát, mert úgy biztosabbnak érezték az emelvény hatását”

- mesélte el a Sopron Médiának az érdekességet a szakember.

Később a Rákóczi-szabadságharc utolsó éveiben, 1708-tól hatalmas pestisjárvány pusztított. Becslések szerint a harcokban 80 ezer ember halt meg, míg a járványban 410 ezer.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás