promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elloptak egy egész utcát Budapesten, amit hazánk egyik legnagyobb szélhámosa hozott össze
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hamrák János egy egyszerű munkás volt a régi Budapesten, de mégis hazánk egyik legnagyobb szélhámosaként emlegetik.

Vannak őrülten nagy simlisek a világban, közéjük tartozik például Frank Abagnale, vagy Jordan Belfort is, akiknek az életéről ugyebár film is készült. Az egyik ugyebár a Kapj el, ha tudsz, míg a másik A Wall Street farkasa. Érdekesség, hogy mind a kettőben pont Leonardo DiCaprio volt a főszereplő.

Azonban most jöjjünk haza, mivel Magyarországnak is megvolt a legendás szélhámosa, akit Hamrák Jánosnak hívtak. A férfi egyszerű aszfaltmunkásként dolgozott, de ettől jóval jobban forgott az agya. Hamrák végül akkora legenda lett, hogy itthon még büszkén is meséltek róla az emberek, ha éppen ő ültette fel őket.

A magyar trükkmester 1877-ben született Budapesten, és csúnyán szólva tényleg a vérében volt a lopás, na meg az átverés minden formája.

Az első nagy átverését a városházán hozta össze, ahonnan egy értékes faliórát vittek el a társával együtt, akit beöltöztetett szerelőnek. Hamrák azt hazudta, hogy főjegyző úr megrendelésére kell elvinnie és kitakarítani az órát. Az irodában egy tárgyalás zajlott, szóval úgy fújták meg az antik tárgyat, hogy a terem gyakorlatilag tele volt emberekkel.

Akadt olyan húzása is, amikor önkormányzat tanácsosának adta ki magát, és boltosokból csalt ki pénzt. Egy nap alatt nyolc vállalkozót tudott átverni, de természetesen nem ez volt a legnagyobb dobása.

Hamrák János 1909-ben megtudta, hogy Székesfehérvárnak fatéglára lenne szüksége, hogy lefedjék a piacteret. El is utazott a városba, ahol elhitette néhány emberrel, hogy a fa ára történelmi emelkedés előtt áll, de szerencséjükre neki van 15 vagonnyi használt fatéglája, amit hajlandó 9 ezer aranykoronáért eladni nekik.

A hivatalnokok megijedtek attól, hogy mennyibe kerülne a piactér lefedése egy áremelkedés után, a pániktól fűtve azonnal kifizették neki az előleget. Hamrák már másnap munkásokat toborzott ebből Budapesten a Rottenbiller utca faburkolatának felszedésére. Aki arra járt, és megkérdezte, hogy mégis mit művelnek, azokat megnyugtatta, hogy ő a városvezetés alkalmazottja, szóval nincsen semmi probléma. Persze a munkásokat is ugyanezzel húzta be a csőbe.

A felbérelt emberek hat napon keresztül szedték fel Budapesten a burkolatot, mire végeztek. A Rottenbiller utca ezután hetekig burkolat nélkül maradt. Amikor az emberek a fővárosi városvezetéstől megkérdezték, hogy miért nem halad az útburkolat építse, csak annyit mondtak, biztosan a kivitelezők nem végzik rendesen a dolgukat. A trükkös Hamrák közben évekig dőzsölt a kicsalt pénzből.

Hamrák egy idő után a magyar rendőrség - és hitelezői, áldozatai - elől Csehországba menekült. Egy cirkuszban magát búr hadvezérként és erőművészként adta el, természetesen átverve a nézőket. Később 1930-ban tüdőgyulladásban hunyt el.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás