promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarország első fővárosa ezen a helyen volt? Sosem gondoltad volna
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Érdekes kérdés, hogy milyen estben beszélhetünk pontosan fővárosról, mivel a királyi központok is változtak idővel.

Ha arról van szó, hogy Magyarország fővárosai, valószínűleg nagyon sokan egyből Budapestet mondanák, illetve sokan még Esztergomot és Székesfehérvárt is felsorolnák, hiszen a történelemkönyvekben az Árpádok kapcsán nagyon sokszor szerepel az a tény, hogy Esztergom és Székesfehérvár voltak a Magyar Királyság központja nagyon sokáig a történelem folyamán. Sokszor a fővárost pedig azzal azonosítjuk, hogy melyik az adott ország legnagyobb városa.

A valóság azonban az, hogy nem mindig a legnagyobb város a főváros, hiszen a főváros intézményének kérdése történelmi, stratégiai és politikai kérdés egyben. A szokás vagy éppen a politikában uralkodó széljárás is okozhatja azt, hogy a főváros más lesz. Van olyan ország, ahol egyszerre három főváros van, és van olyan is, ahol nicns hivatalos főváros, de még az is megeshet, hogy új fővárost építenek.

Érdekesség, hogy hol lehetett a betelepülő honfoglalók első központjai, ileltve úgy tűnik, hogy ez a hagyomány a modern korra is ráyomta a bélyegét.

Amikor őseink a Kárpát-medencébe megérkeztek, akkor valószínűleg, hogy a későbbi Óbudán építették ki szállásterületüket, egyes cikkek például úgy fogalmaznak, hogy Kurszán kündü központja a mai Budapesten (Óbuda) található Nagyszombat utcai amfiteátrumban kerülhetett felállításra. Árpád vezér pedig az Esztergom-Székesfehérvár-Buda háromszögben rendezkedett be. A 13. században emelkedik nagyon Buda súlya, ekkor már sok gyűlést is itt tartanak. A budai vár felépítése a tatárjárás után, 1243-ban kezdődik meg.

De a középkorban elsőrendűen vott volt a főváros, ahol a mindenkori uralkodó székelt vagy éppen trtózkodott. Esztergom súlyát az adta a középkorban, hogy itt volt az érseki központ is, ám a törvényhozással kapcsolatos funkciók, így az úgynevezett törvénynapok inkább Székesfehérvárhoz kötődtek. Később pedig Visegrád is betöltötte az udvari központ szerepét, főleg Mátyás király alatt élte a város a fénykorát. Emellett pedig többször vette át a történelem folyamán Debrecen is a főváros funkcióit, illetve Pozsony is volt az ország központja.

De mégis hogyan változott városaink lakossága?

(Forrás: Birtokélet Blog, Vlaston, Startlap)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás