promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Van egy nagyon híres ország, amelynek három fővárosa van egyszerre, te is ismered
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A világ egyik legkülönlegesebb helye ez az ország.

A földrajzi legek világában vannak nagyon szélsőséges esetek is, ilyen például azaz ország, amelynek igazából hivatalosan nincs fővárosa. Ez az ország Európában van, és nem is olyan messze Magarországtól. Svájcról van szó, ám Svájc esetén valószínűleg sokan Zürichet mondanák központi városnak az előzetes ismereteik szerint, hiszen ez az ország legnagyobb városa, legismertebb városa szerte a világon, amely a legtöbb kulturális és gazdasági erővel rendelkezik Svájcban is. Ám mégsem mondhatjuk ezt, hogy ez lenne a fővárosa. 

Azonban annak, hogy Svájcnak jogilag nincs fővárosa, elsősorban gazdasági, földrajzi és részben történelmi okai vannak.

De több olyan ország is van a világon, amelynek nem feltétlenül a leghíresebb országa a fővárosa, bárhogy is ezt ismerjük a leginkáb. Sok érdekes felmérés létezik azzal kapcsolatban is, hogy szerte a világon azt gondolják, hogy New York az Amerikai Egyesült Államok fővárosa, és csak kevesen gondolják azt, hogy Washington. Ausztrália esetén is mindenki azonnal Sydney-re gondol, pedig nem ez az ország fővárosa, de még nem is legnagyobb városa, hiszen Ausztrália legnagyobb városa Melbourne.

És hogy melyik azaz ország, amelynek egyszerre három fővárosa van? Nelson Mandela hazája.

A Dél-afrikai Köztársaság, amelynek kapásból három központja is van. Pretoria az adminisztráció központja, Fokváros a jogalkotásé, míg Bloemfontein az igazságszolgáltatás központja. Ez a rendszer azért alakult ki, hogy a hatalommegosztás térben is megvalósuljon az országban, részben pedig a kulturális és politikai küzdelmek eredménye. Ezt a döntést még 1910-ben hozták a döntéshozók, amikor azon tanakodtak, hogy melyik város legyen a központ. Azt, hogy melyik város éppen melyik funkciót kapta, történelmi okai vannak, illetve szorosan kapcsolódik a hagyományokhoz is. Pretoria már régóta például a kormányzati szervek otthona volt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás