promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő csalások, a magyarok is sorra dőlnek be - Vujity Tvrtko nyomozása
Borítókép:  Vujity Tvrtko
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Döbbenetes oknyomozást folytatott Vujity Tvrtko, akit még a rendőrség is segítségül hívott, olyan mértékben szaporodtak el az úgynevezett afrikai levélcsalások.

Vujity Tvrtko most is hetente több károsulttól kap levelet az afrikai levélcsalások kapcsán, vagy az ahhoz hasonló emailes csalások vonatkozásában. A pénzbeli rekorder 17 millió forintot fizetett a sosem látott szerelmének. A riporter könyvet írt és drámai filmet is készített a magyar károsultakról, akik áldozatul estek ennek a csalási formának.

[[kod1]]

Nem is gondolnánk, de a károsultak között van: 

  • egy megyei kézilabdaedző, akit - miután közösségi oldalai tele vannak sportolói képekkel - váratlanul kiszemeltek, majd kineveztek Ghána válogatottjának szövetségi kapitányává, és csak a licencdíjért kellett fizetnie; 
  • egy vállalkozó, akinek kameruni étolajat kínáltak féláron;
  • Kiss Zoltán, aki úgy nyerte meg a lottó egymillió eurós főnyereményét, hogy nem is lottózott, viszont csaknem 10 ezer eurót küldött illetékre;
  • Szabó József, aki 7 millió forintot „adott kölcsön” a Benini Köztársaság Központi Bankjának;
  • a madarak szerelmese, Jóljárt Sándor, aki ingyen kapott egy drága afrikai papagájt, miután a történet szerint az állat gazdája meghalt egy közlekedési balesetben. Sándornak csak a szállításért kellett fizetnie, aztán a fűthető kalitkáért, a tojásmelegítőért, majd az illetékért. A Bács-Kiskun vármegyei család még kölcsönt is felvett, de egy idő után már nem tudtak fizetni, a papagáj pedig sosem érkezett meg. 

A legdurvább magyarországi eset Darabont Imréé, akinek teljes vagyonát felemésztette az Alzheimer-kórban szenvedő, azóta elhunyt felesége gyógyíttatása. Miután mindenét elvesztette, egy emailje érkezett, mégpedig „Elizabeth Brown” levele, aki jótékony célokra szerette volna felhasználni örökségét. A magyar idős férfival több levelet is váltott, kapott levelet nem létező ügyvédi irodától, hamis „világszövetségtől”, és elhitették az idős emberrel, hogy már tényleg csak egy lépésre van a hatalmas összegtől. A pecsétes, fejléces, hitelesnek látszó dokumentumokban nem volt hiány, így Darabont Imre fizetett, méghozzá 43 alkalommal. 

A döbbenetes esetek bemutatása miatt Vujity Tvrtkot elárasztották a rászedett emberek. 

„Elképesztő történetekkel keresnek meg mind a mai napig. Volt olyan lány, aki könyörgött nekem, hogy beszéljek az özvegyen maradt anyukájával, aki 17 millió forintot küldött (!!!) a történet szerint Afganisztánban szolgált egykori amerikai katonának, aki hozzá akar költözni Heves megyébe”

A romantikus csalások, a gazdasági átverések, és a más bűncselekmények esetében gyakorlatilag lehetetlen elkapni a csalókat. Egyrészt azért, mert bestiálisan kifinomult módszerekkel dolgoznak, dossziékat vezetnek egy-egy ügyről, mindenre van profi válaszuk. Másrészt viszont hatalmas a látencia is, hiszen kevesen vállalják nyilvánosan azt, hogy lóvá tették, becsapták, kirabolták őket.

Tvrtko egyébként hosszas levelezést folytatott egy Solange nevű, magát háborús menekültnek kiadó lánnyal, aki édesapja örökségét, egy hatalmas gyémántot is a riporternek adott volna, ha küld neki 200 dollárt. Sőt, az sem érdekelte, hogy Tvrtkonak van felesége és három gyereke, a filmben is bemutatott felvétel szerint erre a „problémára” csak annyit mondott: „Nem baj, majd én leszek a te második feleséged”. 

A rászedettek között találni jószándékú segítőt, hiszékeny áldozatot, de kétségtelenül vannak kapzsi emberek is, akiket akkor is elvakít egy nagy nyeremény vagy váratlan örökség ígérete, ha soha semmilyen játékban nem vettek részt, vagy soha nem hallottak a világ túlvégén meghalt, nem létező rokonukról. 

Ezt a fajta csalást N-419-es csalásnak hívják, mert a nigériai büntetőtörvénykönyv ezzel a paragrafussal jelzi ezt az átverést. Bár az üzenetek jó része nem Afrikából érkezik, a köznyelv nigériai vagy afrikai levélcsalásnak hívja ezt a bűncselekményt.

A felderítési ráta nagyon alacsony, egyes típusoknál gyakorlatilag nulla. Az okozott kár felmérhetetlen, ahogy azok száma is megjósolhatatlan, akik belebetegedtek az esetekbe; sokan öngyilkosok lettek.

Az egyik pénzküldő szolgáltatás vezetője, Birgány Orsolya azt nyilatkozta Tvrtkonak, hogy fővárosi irodájukba érkeztek azzal, hogy pénzt küldenének illetékre, miután megnyerték az afrikai lottó jackpotját. A pénzküldő cég megtagadta a szolgáltatást, és figyelmeztették az ügyfelet, hogy ez egyértelmű átverés, mire a férfi elkezdett üvöltözni, hogy ez „tipikus magyar rosszindulat, tőlem senki nem veheti el a szerencsémet”, majd szétverte az iroda berendezését. Később talált egy másik szolgáltatót és utalt. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás