promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes látvány a kettévágott magyar falu, amelynek egy négyzetmétere sincs Magyarországon már – videó
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Végtelen történelem a Föld nevű bolygó egy kicsiny pontján.

Nagyszelmenc és Kisszelmenc egy ikerfalu volt az Osztrák-Magyar Monarchia idején Magyarországon, meg persze a nagy történelmi korszak előtt is. A trianoni békediktátum után teljes egészében Csehszlovákiához került, majd az első bécsi döntés után újra Magyarországhoz került 1944-ig. A második világháború után azonban 10-15 kilométerrel odébb húzták meg a határt a Szovjetunió térnyerésének érdekében.

Szelmencen előbb úgy húzták volna meg a határt, hogy egy házat elválasztott volna a kertjétől, majd a temetőt szelte volna ketté a nem mindennapi határvonal. Végül a temetőt nem vágták ketté, a vonalat módosították.

A Szovjetunió megszűnése után Kisszelmenc Ukrajna része lett. Így maradt a megosztottság.

2005-ben nyílt határátkelő a két falu között.

A határon ma mementóként egy kettévágott székelykapu emlékeztet minket a történelemre. Jaros Vojtek szlovák filmrendező 2001 és 2007 között forgatott a területen Határ címmel egy dokumentumfilmet, legutóbb pedig az ATV-n került adásba Vujity Tvrtko Túl minden határon - A kettévágott magyar falu című kisfilmje, amelyben elképesztően megható történetek bontakoznak ki a kamerák előtt.

(Forrás: ATV, Wikipedia)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás