promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarországon, egy kis faluban van Európa közepe?
Borítókép:  Winterseitler / Pixabay.com (Illusztráció)
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Emlékmű büszkélkedik a központi fekvéssel, de vajon igazat szól?

Európa közepe, földrajzi középpontja szinte meghatározhatatlan, hiszen attól függ, hová tesszük a kontinens határait, mely szigeteket vesszük bele a számításba. Létezik például a kontinentális Európa közepe megnevezés is.

Történetileg az első Európa közepe pontot 1775-ben egy lengyel csillagász, Szymon Antoni Sobiekrajski jelölte ki. Természetesen ő az akkor nem létező, három nagyhatalomhoz szétszórva tartozó lengyel területekre helyezte a centrális pontot. Az ő számításai szerint ország északkeleti részén, Suchowolában van Európa közepe. Ő a kontinenshez tartozó szigeteket nem vette bele a számításba, így jutott erre az eredményre.

A városban ma emlékmű áll az egykor kijelölt középpont helyén.

Egy 1989-es mérés szerint Litvániában van a földrajzi közép, aztán jöttek az észtek, és ők azonnal Észtországba tették ezt a pontot.

1992-ben pedig a Szovjetunió igájától szabaduló Magyarország is bejelentkezett Európába, a kilencvenes években hatalmas eufória volt, hogy újra Európa részei lehetünk, így nem is meglepő, hogy szimbolikusan is meg kellett magunkat határoznunk.

Ekkor egy kis faluról, Tállyáról kezdték el mondani, hogy itt van Európa geometriai közepe. 2000-ben emlékmű is épült a feltételezett középpontra.

Tállya Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, közel Miskolchoz és a Tokaji borvidékhez. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás