promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bombákkal támadták meg a Buckingham-palotát – II. Erzsébet már az uralkodás előtt meghallhatott volna a II. világháborúban?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

II. Erzsébet édesapja és a királyné éppen teáztak anno, amikor bombázni kezdték a Buckingham-palotát.

II. Erzsébet 96 éves korában halt meg, uralkodásának 71. évében. Az egykori királynőt végül a fia, III. Károly király váltotta a trónon, akinek már a korona is felkerült hivatalosan a fejére. Anno ugyebár II. Erzsébet királynő előtt az édesapja, VI. György volt az uralkodó. Az egykori királynő édesapja 1936-ban lett király, miután VIII. Eduárd lemondott.

Ez is egy érdekes történet, mivel VI. György öccse folyamatosan botrányokba keveredett. Eduárd a trónnak is azért fordított hátat, hogy elvesse feleségül a szeretőjét, Wallis Simpsont. II. Erzsébet nagyapja igazából retteget is attól, hogy Eduárd egyszer koronát kap a fejére, mert szerinte alkalmatlan volt uralkodónak.

Az is igaz, hogy VI. György sem érezte készen magát a királyi szerepre, mert borzalmas dadogása miatt képtelen volt nyilvánosan beszédet tartani. Ezt ugyebár A király beszéde című film zseniálisan fel is dolgozza.

Anglia végül 1939 szeptemberében lépett be a II. világháborúba. Ez bizony óriási próbatétel is volt VI. György számára, aki még a beszédhibáját is igyekezett helyre tenni Lionel Logue segítségével. Londont bombázták a németek, de ennek ellenére II. Erzsébet édesapja és a királyné nem futamodtak meg.

Ez sajnos egyszer majdnem az életükbe is került. Buckingham-palota udvarára is bombák hullottak 1940 szeptemberében, amikor a királyi pár éppen teázott. Ilyenkor eljátszhatunk a gondolattal, hogy mi történik, ha ebbe például II. Erzsébet tragikusan belehal, és sosem kerül trónra az édesapja után.

Ez azonban nem történhetett meg, legalábbis akkor, és ott nem. II. Erzsébetet és a testvérét már régen kimenekítették a Buckingham-palotából, és akkor pont a Windsori kastélyban rejtették el őket. Szó volt arról, hogy a két hercegnőt Kanadába menekítik, de ezt VI. György felesége nem engedte.

A Buckingham-palota végül kisebb sérülésekkel úszta meg a második világháborút. A veszély ellenére az uralkodói pár folyamatosan látogatta a bombázások helyszíneit, lelket öntve a polgárokba.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás