promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin most akkorát hibázhat, hogy azonnal elbukhatja a háborút?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az orosz-ukrán háború ürügyén Putyin egy arcpirító kívánságlistát írt össze a békében bízó Kína elnökének, Hszi Csin-pingnek.

A Kínai Népköztársaság hőslovasként akar megmutatkozni a világ előtt a jelek szerint, ugyanis az ázsiai szuperhatalom elsőszámú politikusa, vagyis az elnök látogat a háborúskodó Oroszországba a várakozások szerint még a hétfői napon. Hszi Csin-ping állítólag a béke, de legalábbis egy tűzszünet felé szeretné terelni az orosz-ukrán viszonyokat, ugyanis már ők is rájöttek, hogy ha sokáig kell előbbiek mögé beállniuk, az csak rontja az üzletet.

És valóban. Szó szerint az üzletet rontja az Kína számára, ha Oroszország sorra szenvedi el a szankciókat, melyeknek egyre inkább részesévé válnak ők maguk is a szoros szövetség lévén. Bár az is tagadhatatlan, hogy Peking alighanem díjazná nem csak a nyugat, hanem Moszkva hadászati kizsigerelését is a felesleges darálóban Ukrajna területén. Igaz, ők maguk egyelőre egy kissé nyakatekert módon, de a békét hirdetik, akárcsak hazánk. Állítólag Hszi elnök egészen konkrét tervvel és ajánlattal érkezik Oroszországba, hogy az akár két-három napig is elhúzódó ott tartózkodása alatt sikeresen meggyőzze Putyint egy fegyverszünetről.

Az FBI hírszerzői szerint okkal hihetnek a kínai felső-vezetésben abban, hogy az övék a diktáló szerep, ugyanis Vlagyimir Putyinnak konkrét pontokból álló kívánságlistája van, melyet ismertetni szeretne kollégájával. Állítólag a hivatalosan már háborús bűnösnek tekinthető államférfi szeretné szorosabbra fűzni a technológiai viszonyt Kínával. Pedig azok a gazdasági szankciók miatt ódzkodnak ettől, ám a moszkvai vezetés szeretne igényt tartani mind harcászati, mind hétköznapi felhasználásra az ázsiai "barátnál" legyártott töménytelen mennyiségű mikrochipre, amiket most nehézkesen tud csak nyugatra értékesíteni. Állítólag ezért a nem kis szívességért, és már-már kizárólagosságért Putyin hajlandó tárgyalni arról, hogy még több olajat és földgázt adjon el Kínának.

Arról egyelőre nincs hírünk, hogy milyen reakciók és ellenreakciók várhatóak a moszkvai kaland alkalmával. Korábbi információk szerint viszont elképzelhető, hogy Hszi Csin-ping nem is tér egyből haza, hanem meglátogatja Ukrajna elnökét, Vologyimir Zelenszkijt Kijevben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás