promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin hadművelete zsákutcába került? - Készülhetünk az évekig tartó állóháborúra
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az USA hírszerzése szerint igazi orosz-ukrán állóháborúval nézhet szembe 2023-ban Vlagyimir Putyin.

Immár több, mint egy éve teszi tönkre a világot, de legalábbis Európát és Magyarországot mindenképpen az oroszok által kezdeményezett háború Ukrajnában. Oroszország kigolyózhatatlan vezére, Vlagyimir Putyin továbbra is ott tartja ujjait a vérontás ütőerén, és büszkén újságolja el napról napra, hogy dicső küldetése, miszerint a nyugati agresszió és az ukrán nacionalizmus elleni szent harc hamarosan eredményre fog vezetni.

Mind a két oldalon súlyosak a veszteségek, becslések szerint naponta százak, akár ezrek is odaveszhetnek a fronton. Mindeközben hullámzó intenzitással, de folyamatosan károsítja az ukrajnai infrastruktúrát is az oroszok könyörtelen rakétacsapásainak sorozata. Oroszország önti a pénzt a háborújába, miközben Európa a saját maga irányából már elzárta a pénzcsapokat a nagyhatalom irányába. Bár a jelek szerint ez inkább az öreg kontinens nemzetei számára jelent komoly problémát, nem Putyinéknak.

Tilos hamis víziókat kergetnünk a háború gyors befejeződését remélve. Bahmut város ostromát figyelve tapasztalhatjuk, hogy miként a nagyvilág, úgy maga az orosz elnök is a kivárás stratégiájára játszik. Ukrajna keleti felében ennek megfelelően egy lassú, ember-, és hadianyag felőrlő állóháború alakult ki, melyet a fejlett rakétarendszerek, és már-már filléres (öngyilkos)drónok csapásai jelentette folyamatos fenyegetés szintén helyhez köt. 

A hírek és hivatalos beszámolók szerint a kényelmes távolságból ítélkező és szankcionáló Egyesült Államok sem számít komoly hadászati és politikai áttörésre ebben az évben. Erről nyilatkozott a minap Avril Haines is, aki a nemzeti hírszerzés igazgatója, és már két éve a hivatalában van Joe Biden elnöksége alatt. Sőt, Barack Obama adminisztrációjának is a tagja volt, többek között igazgató-helyettesként dolgozott a CIA kötelékében. Az egykori jogász szerint az oroszok képtelenek lerohanni Zelenszkij Ukrajnáját:

„Jelenleg egy durva, megrázó háború dúl, amelyben egyik félnek sincs határozott katonai előnye. Putyin valószínűleg jobban megérti a határait annak, amit hadserege képes elérni, és úgy tűnik, hogy egyelőre szerényebb katonai célokra összpontosít. Egyre nagyobb kihívást jelent számukra a támadó hadműveletek jelenlegi szintjének fenntartása az elkövetkező hónapokban, következésképpen teljes mértékben áttérhetnek az általuk elfoglalt területek megtartására és védelmére. Röviden: nem látjuk előre, hogy az orosz hadsereg idén eléggé felépül ahhoz, hogy jelentős területi nyereséget érjen el, de Putyin valószínűleg az saját javára kalkulálja az időt, és a háború meghosszabbítása a legjobb neki. A fennmaradó lehetőség az orosz stratégiai érdekek ukrajnai biztosításához, még ha ez évekbe is telhet. Jelenleg az ukrán fegyveres erők továbbra is harcban állnak az orosz támadások elleni védekezésben Kelet-Ukrajnában. És bár ezek az orosz támadások költségesek Oroszország számára, az ukrán erők tartalékainak és felszereléseinek összeadásával, valamint további veszteségek mértékével valószínűleg befolyásolja Ukrajna azon képességét, hogy később tavasszal támadásba lépjen”

- idézte az amerikait a brit Guardian

Tehát Haines szerint nem is tud, és nem is akar egyelőre Putyin erőteljesebb fellépést a háborúban. Mindeközben az oroszokkal laza szövetségben lévő Kína szintén óvatos duhajként a háttérben marad, még ha elmérgesedőben is van kapcsolata az Egyesült Államokkal. A kínaiak beszámolója szerint a 2023-as évre is növelték egy hajszálnyival a hadseregük költségvetését.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás