promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kegyetlenül elzárták Putyin európai pénzcsapját - Bíróság előtt a felelősök
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Putyinnak létfontosságú, hogy miként alakul a bankárok pere Svájcban, a bíróság véleménye a pénzmosásról a háborút is eldöntheti.

Sok-sok mindenről híres Svájc a nagyvilágban, ám amiben talán a legerősebb ütőkártyának számít az alpesi kis ország, az nem más, mint a diszkrécióra és megbízhatóságra alapuló bankrendszere. Már az előző évszázadban is a helyi bankokban rejtegették összeharácsolt pénzeiket a világ különböző kisebb és nagyobb állami diktatúrái, és azoknak kegyetlen, olyakor igencsak véreskezű vezetői. Nincs ezzel máshogy Vlagyimir Putyin sem, aki állítólag a világ szinte összes kedvező adózású és megbízható bankrendszerű államába delegálta kevéske összespórolt pénztőkéjét. Bár állítólag az orosz elnök szerény, éves szinten alig százezer dollárra tehető fizetése aligha érné meg a svájci számlanyitást. 

Természetesen nem Oroszország már több, mint két évtizede hatalmon lévő frontembere az, aki eljárt a világ minden pontjára a pénzét letétbe helyezni. Erre voltak meg a saját maga kis sakkfigurái. Közéjük tartozott személyes jó barátja, Szergej Roldugin is. A világhírű csellóművész dollárok millióit juttatta el legtöbbször személyesen a mára már Európa-szerte bezúzott Gazprombank svájci intézetébe. Mindez a Krím-félsziget 2014-es annektálása, és az első, Oroszországgal szembeni retorziók alatt tűnt fel a nagyvilágnak. Igaz, nem a svájci diszkrét bankárok jelezték, hogy az oroszok súlyos pénzeket mosnak tisztára, hanem a BBC oknyomozása derített fényt az üzelmekre. 

Most kezdődött meg három orosz és egy svájci ex-bankár perére, akik egykor jóhiszeműen és morális fenntartások nélkül kezelték a Gazprombank égisze alatt Roldugin, azaz Putyin pénzét. Állítólag a zenész körülbelül 50 millió dollárt bízott a helyi erőkre, de ennek bűnös és átvilágítatlan hátteréről mostanra sikerült elég bizonyítékot gyűjtenie a zürichi ügyészségnek. Mára már Roldugin is az európai szankciós listán szerepel, ez pedig szinte teljesen ellehetetleníti az ügy teljes felgöngyölítését, lévén az orosz hatóságok is elérhetetlenek a háborús események miatt.

Állítólag a megvádolt négy bankár akár héthónapos börtönbüntetést is kaphat, ha az ügyészeknek sikerül bebizonyítaniuk a kapcsolatot Roldugin és Putyin pénzügyei között. Egy ilyen végkimenetel pedig jó eséllyel jócskán eltántoríthatja az orosz elnök strómanjait. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás