promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szijjártó Péter már a harmadik világháborút is megemlítette – közel vagyunk egy NATO és Oroszország közötti konfliktushoz?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Persze még Oroszország is azon van, hogy elkerülje ezt a helyzetet.

Szomorú belegondolni, de már több mint egy éve tart a véres háború Oroszország és Ukrajna között. Vlagyimir Putyin anno még arról beszélt, hogy diplomáciai megoldást kell találni a konfliktusok rendezésére, de aztán 2022. február 24-én megindította a támadást Ukrajna ellen.

Sokan azt hitték, hogy az ukránok nem fogják kibírni eddig, de ez nem így történt. Oroszország rendre ellenállásba ütközik, az előrehaladásuk pedig egyre nehezebb. A nyugati fegyverek természetesen nagy segítséget adnak Ukrajnának, de az más kérdés, hogy ők jóval nehezebben tudják pótolni az elesett katonákat.

Volodimir Zelenszkij a Krím orosz megszállásával szembeni ellenállás napja kapcsán szólalt meg. Az ukrán elnök úgy látja, hogy Krím félsziget visszaszerzésével helyreáll a béke Ukrajnában. Putyin közben már arról beszél, hogy a Nyugat célja egyértelműen az, hogy fölszámolja Oroszországot. Ebben néhány szakértő szerint benne lehet az is, hogy az orosz elnök a népét a NATO és eleve a Nyugat ellen hangolja.

Nem olyan rég Szijjártó Péter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélgetett Rónai Egonnal. Magyarország külgazdasági és külügyminisztere elmondta, hogy ez egy regionális háború, aminek már most vannak globális hatásai, de meg kell gátolni, hogy maga a háború is globális legyen.

„Nyilvánvalóan a harmadik világháború megakadályozása kell, hogy legyen a legfontosabb feladat hosszú távon. Azt meg úgy kell szerintem megakadályozni, hogy nem szabad engedni, hogy a NATO és Oroszország között kialakuljon egy közvetlen konfliktus”

- fejtette ki a véleményét Szijjártó Rónai Egonnak.

Magyarország külgazdasági és külügyminisztere is úgy látja, hogy békét csak úgy lehet elérni, ha a felek béketárgyalásokat folytatnak egymással, ehhez pedig a kommunikációs csatornák nyitva tartására van szükség. Annyi biztos, hogy Oroszország és Ukrajna utoljára tavaly március végén ült le egymással nyíltan beszélni Törökországban, azóta azonban hallani sem akarnak arról a felek, hogy béketárgyalásba kezdjenek.

Közben az Európai Bizottság és az Európai Tanács is közösen bejelentette, hogy elfogadták a tizedik szankciós csomagot Oroszország ellen. 121 magánszemély illetve szervezet szerepel azon a listán, akikkel szemben beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást rendeltek el.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás