promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin középkori módszerekkel parancsolta össze a népet Moszkvában
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A hírhedt Vörös Hadsereg születésnapját ünnepelte Putyin elnök a moszkvai óriás stadionban, miközben dübörög az orosz-ukrán háború. Ezrek halnak meg naponta, ám Oroszország első embere fontosnak tartotta kiállni az éppen kolbászt faló nagyközönség elé.

Immár jóval több, mint huszonhárom éve vezeti valamilyen politikai cím alatt Oroszországot a korábbi KGB-ügynök, Vlagyimir Putyin. A fű alatt a világ egyik leggazdagabb emberének tartott államférfi bő két évtizedig csak kisebb jelentőségű háborúskodásoknak volt részese. Azonban az oroszok elnöke alig egy évvel ezelőtt végleg beírta magát az emberiség történelmébe, ugyanis nyílt háborút indított egy másik, szomszédos ország ellen. Megtámadták korábbi alkotmányos testvérországukat, Ukrajnát. 

A háború kilétét azóta is tagadja az orosz felső vezetés, arra csak "különleges katonai műveletként" szabad hivatkozni, aki ezzel szemben bármi más állít, azt szigorú elszámoltatás elé viszik. Ennek ellenére természetesen hivatkozhatunk háborúként az eseményekre, hiszen rengeteg katona (és civil) esik el minden nap a fronton, miközben az igazi felelősök a meleg irodákból számolgatnak és tervezgetnek. 

Putyin tegnap este elhagyta azonban a Kreml óvó falait, és Oroszország legnagyobb stadionját, a Luzsnyikit használta a számára legmagasztosabb propaganda célokra. A Moszkva folyó partján fekvő aréna egyrészt komoly fricska a Nyugat felé: ugyanis négy és fél éve, mikor még "mindenki" rajongott Oroszországért, itt rendezték a 2018-as világbajnokság döntőjét a legyőzhetetlen franciák, és a szerethető horvátok között. Ám a világ dicsősége elmúlt, és az egykori Központi Lenin Stadion manapság csak a szerény képességű Torpedo Moszkva labdarúgó-csapatának, illetve Vlagyimir Putyinnak az "otthona". 

Az alapjaiban 1956-ban épített, ám az elmúlt évtizedekben rendre dollár százmilliókból felújított aréna hiába a világ egyik legszebbje, a tegnapi hideg, vagy a háborús elégedetlenség, de nem tudott megtelni. A 81 ezer ember befogadására alkalmas lelátók a különböző nyugati források szerint csak alig félig teltek meg, pedig az orosz illetékesek megpróbálták úgy fényképezni az eseményt, mintha egy gombostűt se lehetett volna leejteni a stadionban. Pedig Putyinék mindennel próbálkoztak. A Daily Starhoz érkezett beszámolók szerint 500 rubelt fizettek minden nézőnek. Sőt, meleg ételt, egyenesen sültkolbászt osztogattak a megjelenteknek. Egyes becslések szerint a legendás és hírhedt Vörös Hadsereg születésnapját az állami hivatalnokok nagy részének is kötelező jelleggel kellett a helyszínen megünnepelnie. Azonban a brit lapnak eljuttatott elégedetlen üzenetek szerint az emberek többségét távolról sem hatotta meg a kommunista sereg 105. megünneplése, továbbá a "háború" közelgő egyéves évfordulója.

[[put3]]

Mindenesetre Vlagyimir Putyin lelkesen szónokolt, az "Oroszország, Oroszország!" szólamot többször skandáltatta a körülbelül 40 ezer egybegyűlttel. 

„Hősiesen, bátran harcoltok. Büszkék vagyunk rátok. Dicsőség a haza védelmezőinek. Ma az egész ország támogatja őket. Ha együtt vagyunk, nincs párunk. Az orosz nép egységére! ” 

- kántált, a hetvenesztendős vezető.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás