promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Olimpia 2024: 34 ország azonnal keresztbe tenne az orosz sportolóknak
Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az orosz-ukrán háború már romba döntötte a sportpolitikát is, melynek következő áldozata a párizsi olimpia lesz 2024-ben. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a tervei szerint engedélyezi az orosz és fehérorosz sportolók szereplését a következő nyári játékokon, természetesen semleges zászló alatt. 

Azonban az elvileg nemzetsemleges indítás sem tetszik harmincnégy ország képviseletének, akik azt szeretnék elérni, hogy egyáltalán ne lehessen ott a két, háborús agresszorként feltűntetett nemzet egyetlen sportolója sem. Saját meglátásuk szerint sem Oroszországban, sem Fehéroroszországban nem lehetséges a politika leválasztása a sportvilágról. Szerintük a sportolók számára kiépített támogatásrendszerek mind a politikai irányfekvéstől függenek, így még ha zászló nélkül is szerepelnének Párizsban, valójában akkor is a moszkvai irányvonal sikerességét bizonyítanák. 

Közeledve az Ukrajnában vívott háború kirobbanásának évfordulójához, egyre fontosabbak a szimbolikus jelentőségű gesztusok, legyenek azok pozitívak vagy negatívak. Tegnap az USA elnöke, Joe Biden látogatott Kijevbe és mutatta meg, hogy hazája a végletekig kitart az elköteleződése mellett. Eközben az a bizonyos harmincnégy ország megküldte követelését a NOB-nak, hogy bizonyítsa be, miként biztosít működőképes tervet az orosz és fehérorosz olimpikonok semleges szereplésére. 

A NOB számára külön kellemetlen, hogy a bojkottal való fenyegetőzést még a rendező Franciaország is aláírta, miszerint előbbi még nem talált megoldást arra, hogy ne az orosz kormány által finanszírozott atléták arassanak sikereket. A Magyarország most is igyekszik pártatlanul állást foglalni, az illetékesek nem szeretnék a sportolók kárára a többi nemzet erőfitogtatását ráhúzni. Azonban tekintélyes a bojkottálók listája: Ausztria, Belgium, Kanada, Horvátország, Ciprus, Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Finnország, Görögország, Izland, Írország, Olaszország, Japán, Dél-Korea, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Nagy-Britannia, Németország, Új-Zéland, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország és Svédország.

A XXXIII. nyári olimpiai játékokra Párizsban kerül sor 2024. július 26. és augusztus 11. között. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás