promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Még nincs vége: ekkor tetőzhet Magyarországon a drágulás – egy szakértő szerint
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nincsenek bíztató kilátások, de már látszik a fény az alagút végén. 

Bár nem olyan rég még arról írtunk, hogy csökken a tej és a tejtermékek ára, ami bizakodásra adhat okot, de most sajnos rossz hírünk van. Összességében újabb drágulás várható az élelmiszerárakban (is), és ez várhatóan márciusban éri el a tetőpontját majd.

Hollósi Dávid, az MKB Bank és a TakarékBank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója interjút adott a Portfolionak a gazdasági helyzetről és az élelmiszerárak alakulásáról az idei évet illetően.

„Sok év után 2022-ben azt láthattuk, hogy egyszerre és nagyjából azonos mértékben emelt árat a teljes élelmiszer-termékpálya: a mezőgazdasági termelői kör, az élelmiszeripar és – ami fogyasztóként minden bizonnyal a legfájdalmasabb – a kiskereskedelem is. Vagyis a bolti árak emelkedésében csaknem teljes mértékben tükröződött a 2021-ben kezdődött árutőzsdei boom”

– nyilatkozta a szakértő.

Az árstopok kivezetése még hozhat drágulást, és a növekvő importtal is számolni kell, de jó stratégiával a magyar élelmiszergazdaság állja a sarat ezen tényezők közepette is. Előreláthatólag március környékén tetőznek az árak, s az ügyvezető szerint egy időre hozzá kell szoknunk, hogy a bevásárlás a korábbihoz képest nagyobb anyagi terhet jelent.

„Amennyiben idén nem lesz a tavalyihoz fogható rendkívüli aszály, nem súlyosbodik tovább az orosz–ukrán konfliktus, kitart az inputárak stabilizálódása, akkor – azt gondolom – 2024-re jutunk el oda, hogy ismét kisebb teher lehet a bevásárlás”

 – vélekedett Hollósi Dávid.

A szakember arról is beszélt, hogy az elmúlt évek és a közeljövő beruházásai tükröződnek majd a javuló hatékonyságban: kiváló minőségű és magyar alapanyagból készülő élelmiszerek lesznek kaphatók hazánkban.

A megoldás szerinte az lenne, ha ellenállóbbá tennénk az élelmiszer-gazdaságunkat, emellett csökkentenénk a függőségeinket, hogy fel se merülhessen, lesz-e elég élelmiszer, és ha igen, milyen áron.

„Egyelőre úgy látjuk, hogy várhatóan március környékén tetőznek az árak. Persze már olvashatjuk, hogy egyes tejtermékek ára jelentősen, akár 20 százalékkal csökken, de még ez az ár – a vaj esetében például 9600 forint kilónként – is többszöröse a korábbinak. Elképzelhető, hogy bizonyos termékek ára piaci folyamatok miatt csökken valamelyest, de általánosságban véve az élelmiszerárak márciusi tetőzésére számítunk. A hatósági árak kivezetése nyomán áremelkedés várható az adott termékeknél, hacsak a kivezetés időpontjáig nem következik be drasztikus csökkenés egy-egy kategória esetében. De erre rendkívül kevés az esély.”

Majd így folytatta Hollósi Dávid:

„Egy időre hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy az élelmiszervásárlás a korábbinál nagyobb anyagi teher, és a 10 ezer forintos bevásárlás most már inkább 14-15 ezer ugyanarra a kosárra vonatkozóan."

„A reálbérek emelkedése előbb-utóbb azonban utolérheti ezt, és hosszabb távon az élelmiszerköltés terhe a korábbi szintre mérséklődik. Amennyiben idén nem lesz a tavalyihoz fogható rendkívüli aszály, nem súlyosbodik tovább az orosz-ukrán konfliktus, kitart az inputárak stabilizálódása, úgy azt gondolom, 2024-re jutunk el oda, hogy ismét kisebb teher lehet a bevásárlás.”

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás