promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mákszemek vannak a kakidban a sok bejglitől? Akkor ezeket érdemes megfontolnod
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az emésztetlen étel gondot is jelezhet.​

A karácsonyi időszakban biztosan sokan figyeltek fel rá, hogy a székletükben aprócska fekete mákszemek tűntek fel. Vajon ez veszélyes, kell miatta aggódni? Az ok természetesen a túlzott mennyiségű bejglifogyasztás, annak a fontos hozzávalója jelenik meg a vécécsészében, a frászt hozva a gyanútlan emberekre.

A mákról tudni kell, hogy évszázadok óta kedvelt, gyógyhatású növény. Mivel rostban gazdag, előnyösen hat az emésztésre, támogatja a bélrendszer egészséges működését, enyhíti az alhas irritációját.

Gyakran még székrekedésre is javasolják (az olajsavtartalma miatt tartják enyhe hashajtónak), de akár hasmenésnél is alkalmazható, mert kíméletesen csökkenti a panaszokat. De akkor mi a helyzet a székletben felbukkanó mákszemekkel?

Az emberi emésztésről tudni kell, hogy az elfogyasztott táplálék a mintegy másfél méter hosszúságú vastagbélben tölti el a legtöbb időt, akár 50–60 órát is. Itt válnak ki a folyadékok, ásványi sók, illetve minden más, amit hasznosít a szervezetünk.

Ha a székletünkben mákszemek vannak a rengeteg bejglitől, az utalhat arra, hogy nincs teljesen rendben az emésztésünk, de a mák egyébként is nehezebben emészthető (hasonló a kukoricaszem, illetve a paradicsomhéj is), ezért gyanítható, hogy a testünk már kivonta belőle, amire szüksége volt, és csak a külső „héját” löki ki magából.

A Webbeteg szerint milliónyi oka lehet annak, ha az elfogyasztott élelmiszer felismerhető formában, emésztetlenül távozik a szervezetünkből, ezek közé tartozik a nem elég alapos rágás, a kevés nyáltermelés vagy gyomorsav, illetve a túl gyors emésztés. Ha rendszeresen visszatérő, illetve egyéb, kellemetlen tünetekkel járó jelenségről van szó, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás