promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bajba kerülhet az áramellátás Magyarországon a háború miatt? Szijjártó Péter is megszólalt az ügyben
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Paks a magyar energiatermelés harmadát biztosítja jelenleg, amit Magyarország meg is szeretne tartani.

A szakértők se mernek jóslatokba bocsátkozni, hogy mikor érhet véget a háború Oroszország és Ukrajna között, ami ugyebár Európára, köztük Magyarországra is jelentős hatással van. A gazdaságnak nem is igazán volt ideje magához térnie a koronavírus-járvány után, aztán jött az orosz-ukrán konfliktus, ami februárban vette kezdetét, amikor robbanások rázták meg Kijev környékét.

Oroszország és Ukrajna utoljára március végén ült le egymással nyíltan beszélni Törökországban, azóta azonban hallani sem akarnak arról a felek, hogy béketárgyalásba kezdjenek. Párbeszédet Magyarország is folyamatosan sürgeti, és ebben sokan gondolják úgy, hogy Amerikának is nyomást kellene gyakorolniuk az oroszokra, és elősegíteni a békét.

Erre Szijjártó Péter is folyamatosan utal, mivel szerinte a hidegháborúban is úgy lehetett megelőzni a harmadik világháborút, hogy a két nagyhatalom, Amerika és a Szovjetunió kommunikált egymással.

Joe Biden biztosan ott lesz a G20-csoport Balin megtartandó csúcstalálkozóján, de az még nem dőlt el, hogy Vlagyimir Putyin is részt vesz-e rajta. Az orosz elnök nem látja szükségesnek, hogy tárgyaljon Amerikával, és a Fehér Ház is elvileg arra törekszik, hogy ha Putyin megjelenik, akkor a két vezető messziről kerülje el egymást.

Közben Európa sem tétlenkedik: Az EU következő szankciós csomagja a hírek szerint a nukleáris technológiákra fog vonatkozni. Több ország is kijelentette, hogy ezt támogatni fogja, kivéve Magyarországot.

„Már az újabb, immár kilencedik szankciós csomag emlegetésére is gázáremelés következett a világpiacon. Jobb lenne végre szembenézni a szankciós politika hatásaival. Nem támogatunk semmit, ami Magyarország érdekeivel ellentétes, például veszélyezteti az energiabiztonságot, ahogy eddig sem tettük”

- idézte az RTL Szijjártó Pétert.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy Magyarország elégedett az orosz beszállítókkal, mivel a négy hazai atomerőműblokkba tőlük kell a fűtőelemeket beszerezni. Szijjártó Péter hozzátette azt is, hogy a nukleáris fűtőelemek hosszú távú garanciát jelentenek a magyar energiabiztonság számára.

Magyarországon jelenleg Paks a magyar energiatermelés harmadát biztosítja. A gázárakról Szijjártó nem rég úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi alacsony árak a magyar beszerzési szerződésben is reflektálódni fognak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás