promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin súlyos kijelentést tett, fényévekre lennénk a háború végétől?
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Putyin határozott beszédet mondott az Orosz Történelmi és a Hadtörténeti Társaságok újjáalakulásának 10. évfordulója alkalmából rendezett összejövetelen, emellett az orosz-ukrán háború eseményei is tovább gyűrűztek. Nézzük, pontosan mi történt a konfliktus 254. napján.

A háborúban az utóbbi hetekben Herszon, a kulcsfontosságú ukrán város elfoglaltságának a sorsa, a nukleáris fegyverek bevetésének kérdése, illetve az orosz visszavonulások kerültek terítékre. A gabonaexportok jövője is a levegőben lógott, most azonban úgy hírlik, Putyin és Erdogan megegyezett arról, hogy a fekete-tengeri gabonaexport tartalma szegény afrikai országokba jusson el.

Vitaliy Klitschko, Kijev főpolgármestere kijelentette, hogy kb. 450 ezer lakos áram nélkül volt a napokban, mivel az erőművek túlterheltség alatt állnak. Az ENSZ is tovább vizsgálódik Ukrajnában nukleáris készültségre utaló jelek iránt, azonban továbbra sem mutatkozik bármiféle rejtett szándék a részükről. Arról már korábban is írtunk, hogy a herszoni visszavonulás akár csapda is lehet, hogy beszorítsák a tömörülő ukránokat, emellett egyre több hír érkezik arról is, hogy Dél-Ukrajnából, a Dnyeper nyugati részéről is visszahívta Moszkva a katonáit. Lloyd Austin, az amerikai védelmi miniszter szerint Ukrajna visszafogalhatja Herszont,  hiszen hatásos és megfontolt stratégiát alkalmaznak. 

Olyan rémhírek is terjengenek, miszerint annyira alacsony az orosz hadsereg morálja, hogy az egységekhez ellenőrző személyzeteket küldenek Putyinék, akik azzal fenyegetőznek, hogy lelövik a visszavonuló katonákat. Az oroszok elnöke tett egyébként egy súlyos kijelentést is az Orosz Történélmi és Hadtörténeti Társaságok újjáalakulásának 10. évfordulója alkalmából.

„Ismerjük a lengyel elit egy részének a tengertől a tengerig nagy ország megteremtésére vonatkozó elképzeléseit. A második világháború előtt sokan beszéltek erről az elképzelésről. Most pedig Lengyelország és Ukrajna vezetőinek ölelkezését látjuk. De az ötlet, az él, nem tűnt el”

- idézi a Telex Putyint. Az orosz elnök szót ejtett a Lengyelországtól elcsatolt területekről, sőt Magyarországra is kitért és úgy fogalmazott, hogy nem csak ők, mások sem tettek le arról, hogy visszaszerezzék ezeket a területeket. Ez a kijelentés egyfajta fenyegetésnek is tekinthető, és azt sejteti, hogy még messze vagyunk a katonai konfliktus lezárásától. 

A következő napokban Herszon sorsa egyre égetőbb kérdéssé válhat, a háború fejleményeiről továbbra is rendszeresen be fogunk számolni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás