promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem is Putyin ötlete volt a háború? Lerántja a leplet a rejtélyről egy meghökkentő elemzés
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az orosz-ukrán háború 253. napját tapossuk már, a kegyetlen konfliktus felbujtójának mindig is Vlagyimir Putyint, az orosz elnököt hitték az emberek, a nyugati világ elsőszámú ellensége lett a diktátor. De vajon tényleg az ő fejéből pattant ki a háború, vagy valaki más keze is benne volt a történetben?

A katonai konfliktus lassan egy éve tart, az áldozatok száma több tízezres nagyságú. Az utóbbi napokban már Trump is kritizálta Putyint, akit, valljuk be, nem sok ember kedvel jelenleg, hogy enyhén fejezzük ki magunkat. Számos háborús bűnnel és kegyetlenséggel vádolják az orosz hadsereget, az orosz elnök pedig nem úgy tűnik, mint aki behúzná a kéziféket, noha az utóbbi időben egyre több területet érintő orosz visszavonulásról lehet hallani.

Az orosz oldal hívei sem tagadják, hogy Putyin a felelős az offenzíváért, azonban a The Times mást állít a cikkében. A szeretlekmagyarorszag.hu által átvett írásban egy elemzésről van szó, amely szerint

az invázió valódi kezdeményezői az FSZB igazgatója, Olekszandr Bortnyikov és az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsának titkára, Mikola Patruse voltak.

Félreértés ne essék, Putyin szerepe kardinális és központi az orosz offenzívában, azonban megeshet, hogy nem az ő fejéből pattant ki eredetileg a háború ötlete. A források szerint, mivel Putyin elnök betöltötte a 70. életévét és az egészsége egyre több jel szerint folyamatosan romlik, az orosz vezérkar szemében ez bizonyult az utolsó esélynek arra, hogy egy teljes előbedobású háborút indítsanak a szomszédos Ukrajna ellen. Minden jel szerint már 2021 nyárán elfogadták az invázióról szóló döntést, ezután belefogtak a készülődésbe, a haditerv megszervezésébe. Később Szergej Lavrov külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy ő nem volt tisztában azzal, hogy a támadás Kijev területére is kiterjed majd. 

Valósznínűleg az elkövetkezendő években - miután lezárul a katonai konfliktus -, többet is megtudunk majd a véres háború és Putyin felelősségének hátteréről. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás