promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarországon is közeledik a halloween – ezt a pokoli történetet még biztosan nem ismered erről az ünnepről
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mi köze a faragott töknek és a töklámpásnak a Halloweenhez?  A lámpásnak hosszú története van, bár kedvenc démoni arcokat nem mindig tökből faragták.

Eredetük egy ír mítoszból származik, amely Stingy Jackről szól, aki becsapta az ördögöt, hogy nagy vagyonra tegyen szert. Amikor Jack meghalt, Isten nem engedte be a mennybe, és az ördög sem engedte be a pokolba, ezért Jacket arra ítélték, hogy az örökkévalóságig a földön ragadjon.

Írországban az emberek démoni arcokat kezdtek faragni fehérrépából azért, hogy elriasszák Jack vándorló, kóborló földön ragadt lelkét. Amikor az ír bevándorlók az Egyesült Államokba költöztek, tökből kezdtek lámpást faragni fehérrépa helyett, mivel ezek a régióban őshonosak voltak.

De hogyan kapcsolódnak a lámpások a Halloweenhez?

A Halloween alapja a kelta Samhain fesztivál, amely az ókori Nagy-Britanniában és Írországban a nyár végét és az újév kezdetét jelentette november 1-jén. Úgy tartották, hogy Samhain eme különleges időszakában a világokat elválasztó fátyol a legvékonyabb. Tehát a mi világunk, a Tündérek világa és a halottak világa eggyé keveredik. Nem csoda hát, hogy ezt az éjszakát ennyi babona övezi, mivel ez a csoda és a varázslat éjszakája.

Egy biztos, hogy Magyarországon még mindig megosztó a Halloween „ünneplése” hiszen sokan erkölcstelennek tartják és összemossák az október 31-i Halloween-t a november elsejei mindenszentekkel.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás