Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Károly királyról döbbenetes dolgokat állítanak, az egész monarchia összedőlhet utána

Károly királyról döbbenetes dolgokat állítanak, az egész monarchia összedőlhet utána

Élet

Károly királyról döbbenetes dolgokat állítanak, az egész monarchia összedőlhet utána

Élet

Promotions 10:10

Ismét fellángolt a vita arról, hogy a briteknek szükségük van-e uralkodóra.

Telik az idő, III. Károly lassan már egy hónapja ül a brit trónon. Hivatalosan II. Erzsébet halálának pillanatában örökölte meg az uralkodói hatalmat, bár a koronázására várhatóan csak a jövő nyáron kerül sor.

De ez akár el is maradhat, hiszen a gyásznapok leteltével a szigetországban ismét fellobbant a vita arról, hogy szükségük van-e a csupán szimbolikus hatalmi funkciókkal rendelkező, ugyanakkor méregdrágán fenntartható monarchiára.

Terjedelmes írásában a republikánus aktivista, Graham Smith is azt vetette fel nemrég, hogy III. Károlynak kellene lennie az utolsó királynak, hogy utána a nép által választott államfő vegye át a szerepét.

A britek imádták a szeptember elején elhunyt Erzsébetet, ám ezzel együtt is nyilvánvaló számukra, hogy a monarchia egy elavult, archaikus intézmény. A lángot most a nem túl lelkes Károly, majd annak – szintén alulmotiváltnak tűnő – fia, Vilmos viszi tovább, miközben a királyi család jó néhány „balhés figurát” is cipel a hátán, elég csak András vagy Harry hercegekre gondolni.

Smith szerint elszállt felettük az idő, és nem lehet kétségünk afelől, hogy számos brit gondolkodik hasonlóan. Érthető, hiszen a demokrácia, egyenlőség, jogállamiság fontos elveivel is szemben áll a királyság intézménye, amelyben a tagok a származásuk, nem pedig az érdemeik miatt öröklik a hatalmat.

„Károly az örökletes hatalom összes hátrányának megtestesítője, legyen szó akár az ideges temperamentumáról, vagy a környezetvédelem terén tanúsított képmutatásáról. Emlékezzünk vissza arra, amikor például a magánhelikopterén Cambridge-be repült, hogy tudósokat oktasson ki arról, hogyan kellene nekünk, a népnek csökkentenünk a szén-dioxid-kibocsátásunkat”

– sorolta a politikus, aki úgy véli, ideje vitát kezdeményezni a monarchia jövőjéről. Szerinte az udvar nem tölt be semmiféle célt, viszont szembemegy a közéleti normákkal, ráadásul elképesztő összegeket emészt fel évről évre.

„Kutatásaink szerint a monarchia legalább évi 345 millió fontba kerül számunkra, ami elegendő lenne 13 ezer új ápolónő vagy tanár fizetésére, de mi csak egy maroknyi embernek adjuk oda ezt”

– pengetett meg kissé demagóg húrokat Smith, aki a parlamentáris demokráciát tartja az egyetlen lehetséges alternatívának Nagy-Britannia számára. Felméréseik alapján a monarchia támogatóinak aránya 75 százalékról 60-ra zuhant az utóbbi négy évben, ami valóban nem vetít fényes jövőt Károly és lehetséges utódai számára.

Borítókép: Profimedia

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria