promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Károly királyról döbbenetes dolgokat állítanak, az egész monarchia összedőlhet utána
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ismét fellángolt a vita arról, hogy a briteknek szükségük van-e uralkodóra.

Telik az idő, III. Károly lassan már egy hónapja ül a brit trónon. Hivatalosan II. Erzsébet halálának pillanatában örökölte meg az uralkodói hatalmat, bár a koronázására várhatóan csak a jövő nyáron kerül sor.

De ez akár el is maradhat, hiszen a gyásznapok leteltével a szigetországban ismét fellobbant a vita arról, hogy szükségük van-e a csupán szimbolikus hatalmi funkciókkal rendelkező, ugyanakkor méregdrágán fenntartható monarchiára.

Terjedelmes írásában a republikánus aktivista, Graham Smith is azt vetette fel nemrég, hogy III. Károlynak kellene lennie az utolsó királynak, hogy utána a nép által választott államfő vegye át a szerepét.

A britek imádták a szeptember elején elhunyt Erzsébetet, ám ezzel együtt is nyilvánvaló számukra, hogy a monarchia egy elavult, archaikus intézmény. A lángot most a nem túl lelkes Károly, majd annak – szintén alulmotiváltnak tűnő – fia, Vilmos viszi tovább, miközben a királyi család jó néhány „balhés figurát” is cipel a hátán, elég csak András vagy Harry hercegekre gondolni.

Smith szerint elszállt felettük az idő, és nem lehet kétségünk afelől, hogy számos brit gondolkodik hasonlóan. Érthető, hiszen a demokrácia, egyenlőség, jogállamiság fontos elveivel is szemben áll a királyság intézménye, amelyben a tagok a származásuk, nem pedig az érdemeik miatt öröklik a hatalmat.

„Károly az örökletes hatalom összes hátrányának megtestesítője, legyen szó akár az ideges temperamentumáról, vagy a környezetvédelem terén tanúsított képmutatásáról. Emlékezzünk vissza arra, amikor például a magánhelikopterén Cambridge-be repült, hogy tudósokat oktasson ki arról, hogyan kellene nekünk, a népnek csökkentenünk a szén-dioxid-kibocsátásunkat”

– sorolta a politikus, aki úgy véli, ideje vitát kezdeményezni a monarchia jövőjéről. Szerinte az udvar nem tölt be semmiféle célt, viszont szembemegy a közéleti normákkal, ráadásul elképesztő összegeket emészt fel évről évre.

„Kutatásaink szerint a monarchia legalább évi 345 millió fontba kerül számunkra, ami elegendő lenne 13 ezer új ápolónő vagy tanár fizetésére, de mi csak egy maroknyi embernek adjuk oda ezt”

– pengetett meg kissé demagóg húrokat Smith, aki a parlamentáris demokráciát tartja az egyetlen lehetséges alternatívának Nagy-Britannia számára. Felméréseik alapján a monarchia támogatóinak aránya 75 százalékról 60-ra zuhant az utóbbi négy évben, ami valóban nem vetít fényes jövőt Károly és lehetséges utódai számára.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás