promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elon Musk eldönti a háborút? A műholdjai segítenek az ukránoknak, hogy uralják az eget
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az ukránok a támadások és felderítések során is használni tudják a technológiát.

Az amerikai milliárdos Elon Musk sohasem rejtette véka alá, hogy az ukránok pártján áll a február végén kirobbant háborúban, és minden lehetséges eszközzel segíti őket az oroszok ellen. A műholdjai például komoly támogatást jelentenek az ukrán drónoknak abban, hogy Putyin tankjaival szembeszálljanak.

Musk és egyik cége, a SpaceX évek óta dolgozik a Starlink műholdprojekten, amelynek az a célja, hogy – alacsony vagy közepes Föld körüli pályán keringő szatellitek segítségével – globális internet-szolgáltatást nyújtson az elmaradottabb térségek számára. Most az ukránok is ezt használják, a jobb internet és a megnövelt kapcsolati sebesség pedig óriási előnyt jelent számukra.

Ez azért is hasznos a megtámadott ország számára, mivel a háború értelemszerűen tönkretette a webhálózatot, illetve gyakori áramkimaradások is sújtják északkeleti szomszédunkat. A Starlink azonban nagyjából megoldást kínál erre a helyzetre, nem véletlenül lett a legtöbbször letöltött app az utóbbi két hétben Ukrajnában.

A technológia révén elsősorban az orosz tankokat képesek hatékonyan támadni. Zelenszkij elnök személyesen köszönte meg az értékes segítséget Musknak, akit már meg is hívott magához vendégségbe – természetesen a háború utáni időszakra vonatkozóan.

Közben a milliárdos technológiai zseni sem tétlenkedik, hiszen a hétvégén további 53 Starlink-műholdat juttattak pályára a floridai űrközpontból, hogy ezzel is stabilabbá tegyék a hálózatot. Az ukránok nemcsak lövöldöznek a magasból, de a PD-1-es, infravörös szenzorokkal felszerelt drónjaik az orosz csapatmozgások felderítésében is fontos szerepet kapnak.

A rendszer állítólag a NATO által használt technológiával is kompatibilis, és feltehetőleg ezt le is tesztelték a tavalyi Sea Breeze fedőnevű fekete-tengeri hadgyakorlaton, amelyen az amerikaiak és ukránok mellett további 30 ország vett részt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás