promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ne csodálkozzon senki, ha elmegy a net a háború miatt – az oroszok az óceánok alatti kábeleket is támadhatják
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A tengeralattjárók pár hete már kóstolgatták ezt a lehetőséget az ír partok közelében.

A Föld egyik fontos érhálózatának is tarthatók azok az óceánok, tengerek fenekén lefektetett kábelek, amelyek a világ információáramlását biztosítják. A Google szerint a globális internetes forgalom 98 százaléka érinti ezeket a víz alatti kábeleket, ha tehát bajuk esne, az komoly fennakadásokat okozna minden téren.

Az orosz-ukrán háború kirobbanásával a veszély valós, különösen azért, mert az oroszok a közelmúltban már kóstolgatták ezt a lehetőséget az Írország partjai közelében végzett tengeri hadgyakorlatukon.

Az Egyesült Királyság szakértői szerint azonnali és feltehetőleg katasztrofális hatással járna, ha az optikai kábelek szétszakadnának, és nem feltétlenül azért, mert onnantól nem tudnánk posztolgatni a Facebookon.

Véletlenszerűen (földrengések, csuszamlások, horgonyok, hajók beleakadása révén) ma is rendszeresen történnek sérülések a rendszerben, de ritkák az olyan események, mint ami 2007-ben következett be. Akkor egy vietnámi halász bő 40 kilométernyi kábelt szedett fel, és ezzel hónapokra tönkretette az ottani szolgáltatást.

Az oroszok feltehetőleg tudják, hol kellene támadniuk a rendszert ahhoz, hogy komoly globális problémát okozzanak. Ne feledjük, hogy a telekommunikáció és a hadászat is jelentős részben támaszkodik ma már ezekre a hálózatokra.

Szakértők szerint sok-sok biztonsági elem van beépítve a rendszerbe, ezért ha az Atlanti-óceán összes vezetékét szétszakítanák az orosz tengeralattjárók, a forgalom a Csendes-óceán alatt még folytatódhatna, persze jelentős akadozásokkal.

Azt is többen kiemelik, hogy a vandalizmus Oroszországot talán komolyabban sújtaná, mint például az USA-t, mert az eurázsiai nagyhatalom sokkal jobban ki van szolgáltatva a nemzetközi hálózatoknak, mint az amerikaiak.

Az optikai kábelek egy-egy szála másodpercenként 400 GB adatmennyiség továbbítására alkalmas, és minden kábel 200 ilyen szálból áll. Amikor az oroszok 2014-ben bekebelezték a Krím-félszigetet, első intézkedésként a kábelkapcsolatát szüntették meg a területnek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás