promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megindult az átfogó orosz támadás Ukrajna ellen! – Magyarország felé is jöhetnek menekültek
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szinte minden oldalról egyszerre kezdődött meg az invázió.

Az oroszok megindították az inváziót a szomszédos Ukrajna ellen. Putyin elnök február 24-én hajnalban jelentette be a „különleges katonai művelet” végrehajtását, amelynek célját a terület demilitarizálásában és „nácimentesítésében” határozta meg.

Az orosz államfő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem céljuk Ukrajna megszállása. Apró lépésekben azonban mégis ez következik be, hiszen 2014-ben a Krím-félszigetet csatolták el szomszédjuktól, míg a napokban két ukrán megyét ismertek el független népköztársaságokként.

Az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok máris tiltakoztak a háború megindítása ellen, és kijelentették, hogy ezért Oroszországnak felelnie kell. A hvg.hu összefoglalója szerint a támadás a Putyin-rendszerrel szimpatizáló Fehéroroszország felől is megindulhatott.

Az első orosz légitámadások rögtön az ukrán fővárost célozták, Kijev több lakóépületében is károk keletkeztek. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a háborút a legrosszabb forgatókönyv bekövetkeztének nevezte, legfontosabb feladatként pedig a magyar emberek biztonságának garantálását határozta meg.

Az első jelentések szerint Ukrajnát minden lehetséges oldalról megtámadták, az emberveszteségeket máris több százra teszik az ottani hatóságok. Volodimir Zelenszkij elnök higgadtságra intette népét, kijelentette, hogy a kormány a helyén van, a hadsereg pedig ellenáll:

„Ne pánikoljunk! Erősek vagyunk. Mindenre készen állunk. Legyőzünk bárkit. Mert mi vagyunk Ukrajna”

– jelentette ki elszántan az elnök. Az ukránok már az előző nap kinyilvánították a háborús helyzetet, a határőrizetet megszigorították, 200 ezer tartalékost mozgósítottak, az állampolgárok pedig engedélyt kaptak a felfegyverkezésre.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás