promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tévé 15 ezer forintért, sör mindössze 50-ért? Csehországban már megvalósult az álom!
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy érdekes kísérlet részeként pár hétig boldog várakozásban teltek az emberek napjai.

2003-ban hihetetlen reklámok lepték el Prágát, a cseh fővárosban élőket a Cesky sen (vagyis Cseh álom) nevű hipermarket közelgő megnyitásáról értesítették. Az utcákon, villamosokon, metróállomásokon, újságokban, szórólapokon megjelenő hirdetések elképesztően alacsony árakkal csábítottak.

Egy kisméretű tévét nagyjából 15 ezer forintnak megfelelő összegért kínáltak, sört pedig 50-ért, a színes reklámok tehát minden addiginál jobb vásárral kecsegtettek. Nem csoda, hogy tízezrek várták az üzlet május végi megnyitóját, aznap pedig 4 ezren tódultak ki a Prága szélén, Letnanyban lévő új létesítményhez.

Kicsit furcsa lehetett a vásárlók számára, hogy pár száz méterre a bejárattól kordon tartotta őket vissza a nyitásig, de a hivatalos szalagátvágás, és a távolban felsejlő, szivárványszínű homlokzat meggyőzte őket arról, hogy érdemes várniuk.

Amikor aztán odaözönlöttek a hipermarkethez, kiderült, hogy nem is egy épületről, hanem egy 9 méter hosszú molinóról van szó. A tanácstalan és mérges emberek persze magyarázatra vártak, és azt meg is kapták a hivatalos átadást végző két férfitól.

Fotó: Profimedia

Vit Klusak és Filip Remunda valójában rendezők voltak, és arról készítettek egy dokumentumfilmet, hogyan bolondítja meg az embereket a kereskedelem, és mennyire könnyen hisznek a reklámok hamisságának. Görbe tükröt tartottak a társadalom elé, és a keserédes tréfa remekül sült el.

A csőbe húzott vásárlók persze nem voltak féktelenül boldogok, de a két tréfamesternek végül nem volt szüksége az odarendelt biztonsági őrök segítségére. A Cesky sen címet viselő dokumentumfilm 2004-ben el is készült, és eredeti ötlete miatt díjnyertessé vált.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás