promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A 95 éves David Attenborough elment a sivatagba, ahol rábukkant egy döbbenetes növényre
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A cserje egészen speciális képességgel rendelkezik, de csak így képes a túlélésre.

Szerencsére nem nyugszik a természettudós és televíziós legenda, Sir David Attenborough. 95 évesen is vette a fáradságot, hogy elutazzon egy Isten háta mögötti sivatagba, ahol aztán rá is bukkant egy döbbenetes növényre.

A zöld bolygó (The Green Planet) című műsor újabb részét készítve valójában egy olyan helyre jutott el, ahol már 40 esztendeje járt. Most igazából csak azért ruccant ki ismét a kaliforniai Mojave-sivatagba, hogy felkeresse egy régi „ismerősét”.

Az Egyesült Államok délnyugati részén lévő kopár terület arról nevezetes, hogy évente csupán 330 mm csapadék hullik rá. Itt található az USA legalacsonyabban fekvő és legmelegebb területe, a Death Valley (Halál-völgy) is. Ennek ellenére a zord sivatag mintegy 1800 növényfaj otthonául szolgál.

Közéjük tartozik Attenborough említett „ismerőse” is, a kreozotcserje (Larrea tridentata), amely kiválóan alkalmazkodott a mostoha, száraz körülményekhez. Feltehetőleg senki sem nyírta rendszeresen azon az elhagyott vidéken, ezért igazán megdöbbentő, hogy

csupán 6 millimétert növekedett azóta, hogy a természettudós az 1980-as években utoljára meglátogatta.

Fotó: BBC / The Green Planet

A kreozotcserje egyébként Földünk legősibb teremtményei közé tartozik, vagyis bőven volt ideje hozzáidomulni a környezetéhez. Ügyesen gazdálkodik a rendelkezésére álló szűkös vízkészlettel, minimalizálva növekedését.

„Vannak olyan növények, például a kreozotcserje, amely elhatározza, hogy egyszerűen hibernálja magát a ritka esőzések között. Két csapadékhullás között pedig akár öt év is eltelhet”

– emelte ki a varázslatos növény egyik elképesztő tulajdonságát Attenborough.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás