promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Pucolnak a britek és az amerikaiak Ukrajnából, még az olimpia vége előtt támadnak az oroszok
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Már az invázió tervezett időpontját is megtudta és elárulta a CIA.

Szimbolikus határvonalként az oroszok megvárhatnák az – évezredek óta a békét jelképező – olimpiai játékok február 20-i befejeztét, de most úgy tűnik, hogy Putyin elnök türelme elfogyott, és még a pekingi téli játékok vége előtt megindítja Ukrajna ellen az inváziót. A legvalószínűbb időpont február 16.

Az USA és a többi nyugat-európai nagyhatalom tehát csak eddig tudta tárgyalások útján megvédeni északkeleti szomszédunkat. Joe Biden amerikai elnök ugyanakkor már most leszögezte, hogy nem fognak betörni Ukrajnába, mert

az világháborúhoz vezetne.

A CIA és a Pentagon állítólag tehát február 16-ot jelölte meg Biden, illetve a NATO-szövetségesek számára az orosz támadás megindulása dátumaként. A harckészültség immár a földön, a levegőben és a tengeren is a legmagasabb fokú, innen már nehéz lenne elképzelni a békés visszavonulást.

A helyzet súlyosságára való tekintettel az amerikaiak és a britek is azonnali távozásra szólították fel az Ukrajnában tartózkodó állampolgáraikat. Biztos, ami biztos, már az olajárak is feljebb kúsztak a riasztó fejlemények hatására, amit mi is alighanem meg fogunk érezni a benzinkutakon.

Szakértők szerint az attak légicsapással és rakétatámadással fog indulni, aztán az ukrán fővárost célozzák meg az orosz szárazföldi csapatok. Alighanem a Fehéroroszországban felsorakozott katonák feladata lesz annak bevétele, Kijev ugyanis a Putyin szövetségeseinek számító beloruszokhoz fekszik a legközelebb.

Biden elnök biztonsági intézkedésként további 3000 amerikai katonát vezényelne Lengyelországba a NATO-erők megsegítésére, kiegészítve az éppen oda tartó, 1700 fős alakulatot. A támadás előtt az USA és Oroszország vezetője legalább egyszer még beszélni fog egymással telefonon, ám ennek alighanem csak formális jelentősége lesz.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás