promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mérget vett be, úgy nyert majdnem maratont az olasz csodafutó
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Dorando Pietrit végül kizárták az olimpiáról, de Arthur Conan Doyle vigaszdíja kiengesztelte.

Az első újkori nyári olimpiát természetesen a játékok őshazájában, Görögországban (Athénban) tartották meg 1896-ban. 1908-ban pedig London volt a helyszín, ahol – ezt kevesen tudják – a zseniális Sherlock Holmes-történetek írója, Arthur Conan Doyle is jelen volt újságíróként.

Máig tartja magát a pletyka, hogy a maratoni futást megnyerő olasz szakács, Dorando Pietri neki köszönheti a kizárását, pedig ebben – a regényíróra valóban nagyon hasonlító – orvos, Michael Bulger volt a ludas.

A jól ismert 42 195 méteres távot egyébként először éppen Londonban kellett teljesíteniük a futóknak, addig körülbelül 40 kilométert futottak le minden olimpián. Ez nagyjából megfelel Athén és a marathóni csatatér közötti távolságnak, míg az egzakt (ma is használt) távolság egy „fentről” érkezett reklamáció miatt került rögzítésre.

Londonban ugyanis éppen 42 kilométer a Windsor kastély és a White City Stadion közötti távolság, a királyi család viszont nehezményezte, hogy a futók miért nem a díszpáholyuk előtt érnek célba. Így a távhoz még hozzácsaptak 195 métert, hogy az uralkodó VII. Eduárd óhaja teljesülhessen.

1908. július 25-én az élen álló Dorando Pietri már úgy érkezett be a stadionba, hogy a világát sem tudta. Dülöngélt a fáradtságtól, majd többször összeesett, a körülötte ugrándozó szervezők és rendőrök legnagyobb aggodalmára.

Ott volt a Daily Mail újságírójaként dolgozó Conan Doyle is, aki a cikkeiben valóságos hősként dicsőítette a 23 éves, apró termetű olaszt. Közvetlen közelről nézhette végig, ahogyan a maratoni futót ketten felmarkolják, és besegítik a célba, ami a későbbi kizárását eredményezte.

Az egyik „bűnös” a Fáradhatatlannak becézett Jack Andrew volt, akit a londoni maratoni futás útvonaltervezőjeként, és így a ma is érvényben lévő távolság kiötlőjeként tisztelhetünk. A másik segítő férfi pedig a már említett Dr. Michael Bulger, a maratoni futás ügyeletes orvosa volt, aki érthető okokból próbálta bevonszolni a versenyzőt a célba, mielőtt az kilehelte volna a lelkét.

Fotó: Profimedia

Dorando Pietri szerencsére élve megúszta, bár az eset végződhetett volna rosszabbul is. Már csak azért is, mert – mint később kiderült – sztrichnint használt doppingszerként. Ez kis adagban serkentő, nagy adagban viszont halálos méreg, mint azt Agatha Christie regényeiből is tudhatjuk.

Az olasz futót külső segítség igénybe vétele miatt végül kizárták, így a maratoni táv győztese a második helyen beérkező amerikai Johnny Hayes lett. Vigaszdíjként a népszerűvé vált Dorando Pietri is kapott egy ezüst kupát Alexandra királynétól.

A történet azonban ezzel még nem zárult le, Conan Doyle ugyanis a Daily Mail újság segítségével 305 font (ez ma nagyjából 13 millió forintot jelent) jutalomban részesítette a kis szakácsot, hogy az otthon egy pékséget tudjon nyitni.

Dorando Pietri a következő években körbeturnézta a fél világot, számos versenyt megnyert, és végül nem pékséget, hanem szállodát nyitott. A hotel azonban csődbe ment, így a sztárrá vált sportolónak utána be kellett érnie egy kis autószerelő műhellyel.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás