Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Mérget vett be, úgy nyert majdnem maratont az olasz csodafutó

Mérget vett be, úgy nyert majdnem maratont az olasz csodafutó

Élet

Mérget vett be, úgy nyert majdnem maratont az olasz csodafutó

Élet

Promotions 14:54

Dorando Pietrit végül kizárták az olimpiáról, de Arthur Conan Doyle vigaszdíja kiengesztelte.

Az első újkori nyári olimpiát természetesen a játékok őshazájában, Görögországban (Athénban) tartották meg 1896-ban. 1908-ban pedig London volt a helyszín, ahol – ezt kevesen tudják – a zseniális Sherlock Holmes-történetek írója, Arthur Conan Doyle is jelen volt újságíróként.

Máig tartja magát a pletyka, hogy a maratoni futást megnyerő olasz szakács, Dorando Pietri neki köszönheti a kizárását, pedig ebben – a regényíróra valóban nagyon hasonlító – orvos, Michael Bulger volt a ludas.

A jól ismert 42 195 méteres távot egyébként először éppen Londonban kellett teljesíteniük a futóknak, addig körülbelül 40 kilométert futottak le minden olimpián. Ez nagyjából megfelel Athén és a marathóni csatatér közötti távolságnak, míg az egzakt (ma is használt) távolság egy „fentről” érkezett reklamáció miatt került rögzítésre.

Londonban ugyanis éppen 42 kilométer a Windsor kastély és a White City Stadion közötti távolság, a királyi család viszont nehezményezte, hogy a futók miért nem a díszpáholyuk előtt érnek célba. Így a távhoz még hozzácsaptak 195 métert, hogy az uralkodó VII. Eduárd óhaja teljesülhessen.

1908. július 25-én az élen álló Dorando Pietri már úgy érkezett be a stadionba, hogy a világát sem tudta. Dülöngélt a fáradtságtól, majd többször összeesett, a körülötte ugrándozó szervezők és rendőrök legnagyobb aggodalmára.

Ott volt a Daily Mail újságírójaként dolgozó Conan Doyle is, aki a cikkeiben valóságos hősként dicsőítette a 23 éves, apró termetű olaszt. Közvetlen közelről nézhette végig, ahogyan a maratoni futót ketten felmarkolják, és besegítik a célba, ami a későbbi kizárását eredményezte.

Az egyik „bűnös” a Fáradhatatlannak becézett Jack Andrew volt, akit a londoni maratoni futás útvonaltervezőjeként, és így a ma is érvényben lévő távolság kiötlőjeként tisztelhetünk. A másik segítő férfi pedig a már említett Dr. Michael Bulger, a maratoni futás ügyeletes orvosa volt, aki érthető okokból próbálta bevonszolni a versenyzőt a célba, mielőtt az kilehelte volna a lelkét.

Fotó: Profimedia

Dorando Pietri szerencsére élve megúszta, bár az eset végződhetett volna rosszabbul is. Már csak azért is, mert – mint később kiderült – sztrichnint használt doppingszerként. Ez kis adagban serkentő, nagy adagban viszont halálos méreg, mint azt Agatha Christie regényeiből is tudhatjuk.

Az olasz futót külső segítség igénybe vétele miatt végül kizárták, így a maratoni táv győztese a második helyen beérkező amerikai Johnny Hayes lett. Vigaszdíjként a népszerűvé vált Dorando Pietri is kapott egy ezüst kupát Alexandra királynétól.

A történet azonban ezzel még nem zárult le, Conan Doyle ugyanis a Daily Mail újság segítségével 305 font (ez ma nagyjából 13 millió forintot jelent) jutalomban részesítette a kis szakácsot, hogy az otthon egy pékséget tudjon nyitni.

Dorando Pietri a következő években körbeturnézta a fél világot, számos versenyt megnyert, és végül nem pékséget, hanem szállodát nyitott. A hotel azonban csődbe ment, így a sztárrá vált sportolónak utána be kellett érnie egy kis autószerelő műhellyel.

Borítókép: Profimedia