promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Képtelen vagy ellenállni a kísértésnek? Ideje kipróbálnod a harcosok étrendjét
Borítókép:  epostravel-tours.com
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A legtöbb diétás módszerrel, fogyókúrás csodatitokkal általában az a baj, hogy – bár valóban hatásosak lehetnek – betartásuk hosszútávon fizikailag és lelkileg is megterhelő. Van azonban egy étrend, amely nem tilt el semmilyen ételtől bennünket, így testtel és lélekkel is csodákra képes. 

Vegyük például az orvostudomány által is elismert ketogén diétát, amelynek lényege, hogy rendszeresen megfelelő mennyiségű proteint (fehérjét) fogyasztunk el, miközben a szénhidrát és a zsír bevitelét minimálisra csökkentjük. Ennek hatására szervezetünkben beindul az úgynevezett ketózis, amely egy természetes biológiai állapot – hatására nemcsak a bőr alatti zsír, hanem a szerveket körülvevő zsigeri zsírszövet is gyors csökkenésnek indul.

Vagy szintén híres módszer az állítólag amerikai sportorvosok által kidolgozott 90 napos diéta (másnéven „szétválasztós diéta”), amelynek lényege a különböző fajtájú táplálékok (pl. fehérje, szénhidrát, keményítő) szétválasztása. Ez elvileg azért jó, mert a gyomorba így mindig csupán egyféle táplálék jut, amit szervezetünk így könnyebben képes lebontani. No meg hát persze ember legyen a talpán, aki egy víznapon annyi kalóriát meg tud inni, hogy ne maradjon kalóriadeficitben. 

De létezik káposztaleves kúra, ananász-, citrus-, lúgosító- és vércsoport diéta is. 

A különböző módszerek között a legfőbb hasonlóság az, hogy mindegyik módszer lényege, hogy megvonunk magunktól bizonyos ételcsoportokat. Tehát a lényeg az akaraterő és az önkontroll. THIS. IS. SPARTA.


Forrás: meme-arsenal.com

No de mi is voltaképpen a harcosok étrendje? 

warrior diet, másnéven időszakos böjtölésnek is nevezett diétás módszer az ókori, például római vagy spártai légiósok evési és edzési szokásait veszi alapul. Az ókorban a harcosok folyamatosan vándoroltak, nem maradtak sehol annyi ideig, hogy letelepedjenek. Általában csak egyszer ültek le enni egy nap, és ez éjjel volt, miután a csatákat megvívták. Nappal alig vagy egyáltalán nem fogyasztottak ételt, este viszont bőségesen lakmároztak, hogy erőt gyűjtsenek a következő napra. 

Nyilvánvaló, hogy a civilizált, modern ember étkezési szokásai nagyon sokban különböznek az ókori harcosokétól. 

„A mai ember főleg finomított gabonákon él, és tartózkodik az intenzív fizikai tevékenységektől, szemben a harcossal, aki friss, szezonális és fermentált (erjesztett) ételeket fogyasztott, napközben alig evett, éjjel viszont teletöltötte magát, és aktív volt egész nap. A civilizált ember elhízott, nem használt izmainak nagy része pedig elsorvadt. Az óra szerint él, előre meghatározott időpontokban eszik” 

– foglalja össze a helyzetet Ori Hofmekler, aki saját, izraeli hadseregben szerzett tapasztalataira építve egy egész könyvet írt az időszakos böjtölés nagyszerű hatásairól.

A böjtölés a táplálkozástól való (önkéntes vagy kényszerű) tartózkodás.

Időszakos böjtölésről (angolul intermittent fasting, röviden IF) akkor beszélünk, amikor a böjtöt tetszőleges idő után megszakítjuk, normálisan táplálkozunk tovább, és ezt visszatérően (időszakosan) ismételjük. Ennek számtalan verziója létezhet attól függően, hogy milyen hosszú ideig, és milyen gyakran nem eszünk. 

A nem evés képessége!

"Születésünktől fogva ahhoz szoktatnak minket (és mi is saját magunkat), hogy ha az éhség legcsekélyebb jeleit észleljük, együnk. A legtöbbünknél ez olyan jól sikerül, hogy ha néhány órája nem ettünk, máris a falat kaparjuk. Úgy érezzük, az agyunk ledobja az ékszíjat. Pedig nem kéne, hogy így legyen. [...] Az időszakos böjtölés valójában nem az éheztetetésről szól, hanem arról, hogy egyszerűen úgy döntünk, egy ideig nem eszünk." 

– olvasható a dietcrafting.hu oldalán.


Forrás: diecrafting.hu

Mindless Eating című könyvében Brian Wansink úgy véli, egy nap akár kétszáz táplálkozással kapcsolatos döntést is meghozhatunk anélkül, hogy észrevennénk, döntési helyzetben voltunk. A klasszikus félelem szerint, ha nem eszel, nem lesz energiád, nem fogsz tudni gondolkodni, így például dolgozni sem. Böjtölés során azonban ennek épp az ellenkezője történik.

Szinte minden IF-es meglepően ébernek, energikusnak, „jelen lévőnek” érzi magát. Ez részben annak köszönhető, hogy elmarad az úgynevezett „kajakóma”, miáltal sokkal koncentráltabbak tudunk maradni a nap során.

Miben különbözik tehát az időszakos böjtölés más diétás módszerektől?

Nagyon leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy megtanulunk kihagyni, vagy legalábbis későbbre tolni egy étkezést, ami eddig a napi rutinunk része volt. 

„Úgy kezdődött 4 éve, hogy rájöttem: nem szeretek vacsorázni. A környezetem nyomása ellenére sem ettem este. Sőt, már délután sem. Fogyni kezdtem, habár sosem voltam túlsúlyos. Ahogy könnyebb lett a testem, jobb a közérzetem, elkezdtem futni esténként. Meglepetésemre egyre hosszabb távokat bírtam. Akkor még nem volt annyira köztudatban az IF, hát kutatni kezdtem. A táplálkozásomat tovább finomítottam, és minél hosszabb böjtöket tartottam rövid étkezési „ablakokkal”, annál többet bírtam edzeni. Az IF és a rendszeres mozgás életem egy érzelmileg nagyon megterhelő szakaszában megmentett: fegyelmet, önuralmat, következetességet tanultam. Egészséges, erős vagyok: ez számít igazán. [[...]]”

– írja le tapasztalatait egy kommentelő a dietcrafting.hu oldalán.

Ha nem összevissza időpontokban esszük nagy mennyiséget, akkor szervezetünk hatékonyabban hasznosítja a fehérjéket, a várható előnyök listája pedig lenyűgöző:

  • a hosszú alulevési periódusok javítják az inzulinérzékenységet 
  • bizonyos típusú fehérjék éhgyomorra történő bevitele emelheti a tesztoszteron és a növekedési hormon szintjét
  • a hosszabb ideig tartó böjtölések lehetővé teszik, hogy bizonyos jótékony aminosavak kifejtsék pozitív hatásukat az agyra 

A legfontosabb lépés, hogy újraprogramozd a szervezetedet, és megtanulj hallgatni az ösztöneidre. Ezt elérheted úgy, ha nappal teljesen tartózkodsz az evéstől, habár a szakértők közzül néhányan azt javasolják, hogy napközben fogyasszunk kis mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt. Egy kevés fehérje is rendben van: tojás, sajt, joghurt vagy jó minőségű tejsavó. Ahogy szervezetünk megszokja a napközbeni böjtöt, a sóvárgás is elmúlik idővel. Amint pedig végeztél a napi „csatákkal”, annyi fehérjét, zöldséget és szénhidrátot ehetsz, amennyit csak akarsz – akkor is, ha ez felér három étkezéssel egy ültő helyedben. Ráadásul nincsenek megkötések a megehető táplálékok típusa kapcsán.


Forrás: diecrafting.hu

Ha szeretnél még többet megtudni az időszakos böjtölésről, látogasd meg a dietcrafting.hu oldalát, vagy az Időszakos böjtölés magyar Facebook-közösségét.

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás