promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kipróbálnád a mediterrán diétát? Lehet, hogy érdemes
Borítókép:  PixaBay
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mára már közismert, hogy a világ leghosszabb életű népeinek jelentős része az északi és mediterrán országokból származik. Sokan azt tartják, hogy a mediterrán népek egészsége étrendjükben rejlik, amelyben a különféle halételek például állandó hozzávalóként szerepelnek. Ha kipróbálnád te is, segítünk elkezdeni!

Ha azt mondjuk, hogy mediterrán étrend, sokaknak tévesen a pizzák és egyéb tésztafélék, azaz a magas szénhidrát tartalmú ételek jutnak eszükbe. Valójában azonban a mediterrán étrend egészen másról szól. Elég csak a dél-olasz, a görög vagy a spanyol konyha gasztronómiájára gondolni, amelyek a terület és az éghajlat adottságainak megfelelően rengeteg növényi eredetű ételt, a szív- és érrendszer szempontjából egészséges zsiradékokat és a tenger gyümölcseit helyezik előtérbe. 

Nem diéta, hanem életmód

A mediterrán étrend azonban nemcsak azért népszerű, mert számos egészségügyi előnnyel jár, de könnyen elkészíthető és rugalmas is, mivel szigorú szabályok helyett irányelvek határozzák meg: nem tiltja kifejezetten az egyes élelmiszercsoportokat, és nem igényli a kalória korlátozását sem. Sokan emiatt nem is diétaként, hanem életmódként tekintenek rá.


Forrás: PixaBay

Bár nincsenek szigorú megkötések, mégis, a lehetséges egészségügyi előnyök maximalizálása érdekében érdemes bizonyos irányelveket követni:

  1. Kerüljük például a feldolgozott élelmiszereket, és fogyasszunk minél több növényi eredetű ételt, ideértve a gyümölcsöket és a zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat. 
  2. Fogyasszuk előszeretettel a „tenger gyümölcseit”, például együnk különböző omega-3 zsírsavakban gazdag halakat (tonhal, lazac tőkehal stb.).
  3. Ne hagyjunk ki semmilyen ételcsoportot, azonban mindig figyeljünk a mértékletességre!

Ha szívesen kipróbálnád a mediterrán étrendet, íme néhány tipp a kezdéshez, amelyet Kostro Miller bejegyzett dietetikus állított össze az Insider magazin számára. 

Mit egyél gyakran?

Zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonaféléket (árpa, bulgur, quinoa, köles, zab, barna rizs, amarant és rozsfélék)

egészséges zsírokat (olívaolaj, olajos magvak és avokádó), hal, bab, víz.

Mit egyél/igyál mérsékelten?

Tejtermékeket, tojást, baromfit, bort (vörösbor esetében a nőknél napi legfeljebb 5 uncia (nagyjából 150 gramm), férfiaknál ennek a kétszerese javallott).

Ritkán egyél:

vörös húsokat, édességeket

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás