promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fogyással kapcsolatos mítoszok, amelyeket inkább el kellene felejtenünk
Borítókép:  PixaBay
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az új év az új elhatározások ideje. Januárban a legtöbben megfogadják, hogy leadnak pár kilót, különösen, ha feljött némi felesleg az ünnepek alatt. A fogyás azonban nem olyan egyszerű feladat, akkor meg pláne nem, ha olyan mítoszokra támaszkodunk, amelyeknek semmi alapja. Íme 7 elterjedt tévhit a diétával kapcsolatban, amelyeket jobb lenne teljesen elfelejteni.

1. Ha kihagyom a reggelit, fogyni fogok

Létezik egy közkeletű mondás, miszerint a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Ennek ellenére sokan a délelőtti étkezés elhagyásával próbálnak meg lefaragni a súlyukból. 

Valójában legyen szó reggeliről, ebédről vagy vacsoráról, a fogyás pusztán a kihagyott étkezés miatti kalóriaveszteségre vezethető vissza, és nincs köze az elhagyott étkezés időpontjához.

diéta, fogyókúra, mítoszok, tévhitek, reggeli
Forrás: PixaBay

Fontos azonban megemlíteni, hogy azok, akik kihagyják a reggelit, olykor tudattalanul többet esznek a nap hátralévő részében, ami „alattomos” súlygyarapodáshoz vezethet. Ha tehát úgy döntünk, hogy nem reggelizünk, ügyeljünk oda étkezésünkre a nap többi részében is.

2. Egyes ételek zsírégető hatással bírnak

Tény és való, hogy vannak bizonyos ételek, amelyek az anyagcsere támogatásával elősegíthetik a súlycsökkenést – ahogy erről egy korábbi cikkünkben is írtunk –, azonban fontos megértenünk, hogy önmagában semmilyen étel sem képes hosszútávon is hatékony megoldást nyújtani a fogyásra. 

Egy kiegyensúlyozott diéta mellett azonban egyes ételek komoly segítséget nyújthatnak a kilók leadásában.

3. Ha alacsony zsírtartalmú ételeket eszem, le fogok fogyni

Természetesen a csökkentett-, vagy alacsony zsírtartalmú ételek kevésbé hizlalnak, mint a zsírban tocsogó társaik, azonban ezeknek a termékeknek néha olyan magas a szénhidráttartalma, hogy szinte többet ártanak, mint amennyit segítenek.

Gondoljunk itt például a csökkentett zsírtartalmú majonézre, amely hiába tartalmaz kevesebb zsiradékot, valószínűleg tele van cukorral, így rengeteg kalória van benne.

Érdemes megjegyezni továbbá azt is, hogy a „csökkentett zsírtartalom” nem feltétlenül egyenlő az „alacsony zsírtartalommal". Attól még, hogy egy adott terméknek 20 százalékkal kevesebb a zsírtartalma, nem feltétlenül diétás.

4. Tilos nassolni

Sok ember azt gondolja, a nassolás, a „tervtől való eltérés" főbenjáró bűn a diéta során. 

Valójában azonban nem maga a nassolás okozza a bajt, hanem az ételek, amelyeket menet közben elrágcsálunk.

Nyilvánvalóan többnyire érdemes kerülni az olyan magas szénhidráttartalmú csemegéket, amilyen a csoki, a csipsz, a kekszek és társaik. Vannak azonban olyan nyalánkságok, amelyek akár még jó hatással is lehetnek a fogyásunkra.
Ha például eszünk egy almát vagy egy sovány joghurtot a főétkezések között, az csökkentheti az étvágyunkat, ez pedig megakadályozhat bennünket abban, hogy az étkezések során túlegyük magunkat a magasabb kalóriatartalmú ételekkel.

Ám oda kell figyelni, hiszen sokan azért éreznek állandó késztetést arra, hogy folyamatosan rágcsáljanak valamit, mert unatkoznak vagy a szorongásukat oldják vele. Az ilyen esetekben próbáljunk meg minél inkább ellenállni nassolási vágyunknak!

5. Tilos minden, ami jó!

Egyesek még azelőtt nekikeserednek, mielőtt egyáltalán elkezdenének diétázni. Azt gondoljuk, hogy a fogyókúra alatt kizárólag ízetlen és szagtalan, „lélekölő” ételeket lehet enni – „nyúlkaját”, ahogy mondani szokás. Valójában azonban nemcsak a szervezetnek fontos, hogy néha cukros, magas zsírtartalmú táplálékokhoz is hozzájusson, hanem a szellemi egészségünknek is. 

Kedvenc csemegéink teljes korlátozása felesleges, sőt kontraproduktív lehet. Ha megfosztjuk magunkat mindentől, amit szeretünk, végül engedni fogunk a kísértésnek, így – mértékkel ugyan – de nyugodtan fogyasszunk kedvenc csemegéinkből.

diéta, fogyókúra, mítoszok, tévhitek, nassolás
Forrás: PixaBay

6. Vannak jó és rossz cukrok

Általános tévhit, hogy a finomított (vagy minimális mértékben feldolgozott) cukrok, például amilyen a mézben van, egészségesebbek, mint a fehér cukor. A valóság azonban az, hogy a testünk ugyanúgy dolgozza fel a cukrot – függetlenül annak forrásától. Szervezetünk az összes cukrot monoszachariddá redukálja, ennélfogva nem a cukor típusa a mérvadó, hanem az ételek által bevitt mennyiség 

– olvasható a medicalnewstoday.com oldalán.

7. Célzottan le tudjuk fogyasztani egyes testrészeinket

A legtöbb embernek általában van egy vagy több olyan terület a testén, amellyel különösen elégedetlen. Nem ritka például, hogy a nők egy része például mindenhonnan fogyni szeretne, kivéve a melléről és a fenekéről. A valóságban azonban az irányított fogyás nem lehetséges.

Minden test másképp reagál a fogyásra, és semmilyen edzésgyakorlattal sem tudjuk befolyásolni, hogy honnan tűnjön el hamarabb a zsír. 

Ha azonban a fogyás párosul egy adott terület tónusait elősegítő edzésgyakorlatokkal, az egy egyenletesebb, régió-specifikusabb fogyás benyomását keltheti, és látványosabb, szebb alakváltozást eredményez.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás