promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezeket az ételeket edd, ha fogyni szeretnél!
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Némileg ellentmondásnak tűnik, hogy az evéstől fogyni lehet, de az igazság az, hogy valóban vannak olyan ételek, amelyek elősegíthetik a súlycsökkenést.

A fogyás ugyanis nemcsak arról szól, hogy mit nem viszünk be a szervezetünkbe, hanem az is fontos, hogy mi az, amit elfogyasztunk. Egyes ételek ugyanis serkentő hatással vannak szervezetünk anyagcseréjére, mi által a testünk gyorsabban égeti el a kalóriákat.

De kezdjük az elején. Mi is az az anyagcsere?

A másnéven metabolizmusként emlegetett folyamat azon kémiai reakcióknak az összessége, amelyek energiát biztosítanak szervezetünk számára olyan létfontosságú testi funkciók ellátásához, amilyen például a légzés, a sejtképzés vagy az emésztés. Ehhez azonban a szervezetnek energiára van szüksége, amit az elfogyasztott kalóriákból állít elő. Azok az emberek, akiknek gyors az anyagcseréje, nehezebben híznak, míg a lassú anyagcsere könnyebb súlygyarapodáshoz vezet. 

Az anyagcsere fellendítésének egyik természetes módja, ha minél több olyan ételt fogyasztunk, amelyek bizonyítottan pozitívan befolyásolják a metabolizmust. Bár önmagukban ezek az ételek természetesen nem okoznak jelentős súlycsökkenést, egy kiegyensúlyozott diéta mellett komoly segítséget nyújthatnak a kilók leadásában.

Íme néhány olyan étel és ital, amelyek bizonyítottan serkentőleg hatnak az anyagcserére.


Forrás: AFP

1. Chili paprika

A chili paprika anyagcserét fokozó tulajdonságait a kapszaicin nevű vegyület okozza, amely a chili paprika fűszeres ízéért is felelős. Ráadásul azon túl, hogy felgyorsítsa az anyagcserét, a chili paprika elnyomhatja az étvágyat is, ami szintén hasznos tényező a fogyásban.

Egy 2014-es tanulmány megállapította, hogy egy adag kapszaicin elfogyasztása az étkezések előtt bizonyos szintű jóllakottságot vagy teltségérzetet eredményezhet.

2. Kávé

A kávé és a koffein az anyagcsere sebességének növelésével és az étvágy csökkentésével segíthet a fogyásban. A koffein növeli a szervezetünkben a dopamin- és a noradrenalin-szintet, két neurotranszmittert (ingerület átvívó anyagot), amelyek fokozhatják az anyagcserét.

„A mérsékelt kávéfogyasztás jótékony hatással lehet a fogyásra és a kalóriabevitelre” 

– mondta el az Insidernek Roberta Anding, a Baylor College of Medicine dietetikusa.

3. Tea

Ha nem szeretjük a kávét, jó választás lehet a tea is, amely szintén tartalmaz koffeint, igaz, kisebb mennyiségben.

Egy 2012-es tanulmány megállapította, hogy a zöld tea kifejezetten jó hatással lehet a nyugalmi anyagcsere fokozására a túlsúlyos, elhízott nőknél. Ráadásul a különféle teafajták, például a zöld tea tartalmaz egy katekin nevű vegyületet, amely szintén fokozza az anyagcserét.

4. Gyömbér

A gyömbér egy shogaol nevű vegyületet tartalmaz, amelyről kiderült, hogy számtalan jótékony hatása mellett az emésztést is serkenti, valamint fokozza a teltségérzetet.

5. Magas fehérjetartalmú ételek

Gyakran tapasztaljuk, hogyha teljesen fehérjementesen értkezünk, nagyon hamar újra megéhezünk, vagy egyáltalán nem lakunk jól. Ez nem véletlen, ugyanis az étkezési fehérje elősegíti a teltségérzetet. Ezenkívül több energiára van szükség a metabolizálásához, így serkenti az anyagcsere-folyamatokat.


Forrás: PixaBay

6. Hüvelyesek

A különböző hüvelyes növények, például a csicseriborsó, a szójabab vagy a lencse, kiválóan alkalmasak az anyagcsere fellendítésére, mivel nagyon magas a fehérjetartalmuk, ráadásul, mivel rostban gazdagok, teltségérzetet is okoznak.

Egy 2009-es kis tanulmány megállapította, hogy azok az elhízott férfiak, akik magas fehérjetartalmú étrendet és sok hüvelyes növényt fogyasztottak, nagyobb eséllyel fogytak, mint a kontrollcsoport.

Borítókép:  PixaBay
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás