promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezeket az ételeket edd, ha fogyni szeretnél!
Borítókép:  PixaBay
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Némileg ellentmondásnak tűnik, hogy az evéstől fogyni lehet, de az igazság az, hogy valóban vannak olyan ételek, amelyek elősegíthetik a súlycsökkenést.

A fogyás ugyanis nemcsak arról szól, hogy mit nem viszünk be a szervezetünkbe, hanem az is fontos, hogy mi az, amit elfogyasztunk. Egyes ételek ugyanis serkentő hatással vannak szervezetünk anyagcseréjére, mi által a testünk gyorsabban égeti el a kalóriákat.

De kezdjük az elején. Mi is az az anyagcsere?

A másnéven metabolizmusként emlegetett folyamat azon kémiai reakcióknak az összessége, amelyek energiát biztosítanak szervezetünk számára olyan létfontosságú testi funkciók ellátásához, amilyen például a légzés, a sejtképzés vagy az emésztés. Ehhez azonban a szervezetnek energiára van szüksége, amit az elfogyasztott kalóriákból állít elő. Azok az emberek, akiknek gyors az anyagcseréje, nehezebben híznak, míg a lassú anyagcsere könnyebb súlygyarapodáshoz vezet. 

Az anyagcsere fellendítésének egyik természetes módja, ha minél több olyan ételt fogyasztunk, amelyek bizonyítottan pozitívan befolyásolják a metabolizmust. Bár önmagukban ezek az ételek természetesen nem okoznak jelentős súlycsökkenést, egy kiegyensúlyozott diéta mellett komoly segítséget nyújthatnak a kilók leadásában.

Íme néhány olyan étel és ital, amelyek bizonyítottan serkentőleg hatnak az anyagcserére.


Forrás: AFP

1. Chili paprika

A chili paprika anyagcserét fokozó tulajdonságait a kapszaicin nevű vegyület okozza, amely a chili paprika fűszeres ízéért is felelős. Ráadásul azon túl, hogy felgyorsítsa az anyagcserét, a chili paprika elnyomhatja az étvágyat is, ami szintén hasznos tényező a fogyásban.

Egy 2014-es tanulmány megállapította, hogy egy adag kapszaicin elfogyasztása az étkezések előtt bizonyos szintű jóllakottságot vagy teltségérzetet eredményezhet.

2. Kávé

A kávé és a koffein az anyagcsere sebességének növelésével és az étvágy csökkentésével segíthet a fogyásban. A koffein növeli a szervezetünkben a dopamin- és a noradrenalin-szintet, két neurotranszmittert (ingerület átvívó anyagot), amelyek fokozhatják az anyagcserét.

„A mérsékelt kávéfogyasztás jótékony hatással lehet a fogyásra és a kalóriabevitelre” 

– mondta el az Insidernek Roberta Anding, a Baylor College of Medicine dietetikusa.

3. Tea

Ha nem szeretjük a kávét, jó választás lehet a tea is, amely szintén tartalmaz koffeint, igaz, kisebb mennyiségben.

Egy 2012-es tanulmány megállapította, hogy a zöld tea kifejezetten jó hatással lehet a nyugalmi anyagcsere fokozására a túlsúlyos, elhízott nőknél. Ráadásul a különféle teafajták, például a zöld tea tartalmaz egy katekin nevű vegyületet, amely szintén fokozza az anyagcserét.

4. Gyömbér

A gyömbér egy shogaol nevű vegyületet tartalmaz, amelyről kiderült, hogy számtalan jótékony hatása mellett az emésztést is serkenti, valamint fokozza a teltségérzetet.

5. Magas fehérjetartalmú ételek

Gyakran tapasztaljuk, hogyha teljesen fehérjementesen értkezünk, nagyon hamar újra megéhezünk, vagy egyáltalán nem lakunk jól. Ez nem véletlen, ugyanis az étkezési fehérje elősegíti a teltségérzetet. Ezenkívül több energiára van szükség a metabolizálásához, így serkenti az anyagcsere-folyamatokat.


Forrás: PixaBay

6. Hüvelyesek

A különböző hüvelyes növények, például a csicseriborsó, a szójabab vagy a lencse, kiválóan alkalmasak az anyagcsere fellendítésére, mivel nagyon magas a fehérjetartalmuk, ráadásul, mivel rostban gazdagok, teltségérzetet is okoznak.

Egy 2009-es kis tanulmány megállapította, hogy azok az elhízott férfiak, akik magas fehérjetartalmú étrendet és sok hüvelyes növényt fogyasztottak, nagyobb eséllyel fogytak, mint a kontrollcsoport.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás