promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mennyit kell mozognom, hogy boldogabbnak érezzem magam?
Borítókép:  PixaBay
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A testmozgás számos módon javíthat az életminőségünkön, ideértve szervezetünk szerotonin szintjének emelkedését, a stressz csökkenését és a várható élettartam meghosszabbodását. Ráadásul az edzéstől sem kell megszakadni. Íme néhány tipp, hogyan tudunk javítani a hangulatunkon.

A tudósok már régóta felfedezték a jótékony összefüggést a fizikai aktivitás és az általános boldogságérzet között. Számos tanulmány szerint a rendszeres testmozgás nemcsak a depresszió megelőzésére lehet jó, de akár a meglévő tünetek kezelésére is alkalmas lehet. Ráadásul nem is kell megszakadni az edzéstől, ha látványos eredményeket akarunk – egy 2018-as vizsgálat szerint

az emberek már napi 10 perc mozgástól boldogabbnak érzik magukat.

Bár kétségtelen tény, hogy minél többet mozgunk, annál jelentősebb hatást érhetünk el. 

A kutatások szerint a szabadban végzett testmozgással lehet a leggyorsabban javítani a hangulatunkon. Egy 2013-as tanulmány szerint

a természetben végzett testmozgás ugyanis nemcsak a jó hangulatot és az önbecsülést fokozza, de csökkenti a feszültséget, a haragot és a depressziót is. 

Egy háztömb körüli gyors séta vagy egy rövid kis kocogás a parkban mindenki számára elérhető lehet, még a koronavírus idején is. 

Ha azonban a lehető legjobban ki akarjuk használni a testmozgás hangulatjavító hatásait, akkor a rendszeres edzés a legjobb megoldás. A felmérések azt mutatják, hogy átlagosan 45 percnyi, mérsékelt intenzitású fizikai aktivitás heti háromszor, több mint 9 héten át már jelentős pozitív hatással lehet a hangulatunkra.

A mozgás tehát segíthet és segít is, hogy jobb hangulatban legyünk, és kevésbé szorongjunk, azonban bizonyos esetekben természetesen nélkülözhetetlen az orvosi segítség. Fontos tehát, hogyha hosszútávon rossz hangulat, depresszió gyötör minket, mindenképp forduljunk szakemberhez!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás