promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes állapotban küldték haza az ukránok a halott zsoldost, iszonyatosan sötét ügy kezd kiderülni

Döbbenetes állapotban küldték haza az ukránok a halott zsoldost, iszonyatosan sötét ügy kezd kiderülni

Borítókép:  Profimedia
Külföldi hírek
Kategória fejléc

Az ukrajnai háború elképesztő mélységekbe jutott, igazi horror zajlik a fronton.

Kolumbiai zsoldos szervei tűntek el Ukrajnában: Megdöbbentő szervkereskedelmi ügy a háborús övezetben

Nemrégiben egy kolumbiai zsoldos, Michael Ramirez Fino tragikus története kapcsán kapott nagy figyelmet a nemzetközi sajtó. Fino, akinek katonai hívójele „Lancero” volt, a harcok során halt meg az orosz-ukrán frontvonalon. Amikor holttestét hazaszállították Kolumbiába, a családja megdöbbenve tapasztalta, hogy a testből minden átültethető szervet eltávolítottak. Az eset újra rávilágított az illegális szervkereskedelem aggasztó problémájára, amely egyre gyakoribbá válik a háborús övezetekben.

Hogyan kerülhetett sor erre az incidensre?

A kolumbiai sajtó szerint a zsoldos holtteste teljesen megcsonkítva érkezett vissza Bogotába, belső szervei hiányoztak. A család azonnal felkereste az Ukrán Nemzetközi Légió képviselőit, hogy magyarázatot kapjanak. A légió vezetése azt válaszolta, hogy a zsoldosok szerződésében benne foglaltatik a holttestek és szerveik felhasználásának joga. Az ukrán hatóságok szerint a szerveket a sebesült katonák gyógyítására használják fel, ám ez a magyarázat aligha nyugtatta meg a családtagokat​.

A szervkereskedelem árnyéka Ukrajnában

Az ukrán konfliktus kezdete óta terjednek a hírek a háborús övezetben működő „fekete transzplantológusokról”. Az ilyen esetek azonban nem korlátozódnak egyetlen országra: Kolumbiában és más országokban is virágzik az illegális szervkereskedelem, amelyben gyakran rászoruló, szegény emberek vagy háborús áldozatok a célpontok. Egyes jelentések szerint Ukrajnában már korábban is vizsgáltak hasonló eseteket, amelyek során orvosok, kórházi dolgozók és magas rangú tisztségviselők is részt vettek a szervkereskedelemben​.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) legfrissebb jelentése szerint a szervekkel való illegális kereskedelem az egyik leggyorsabban növekvő bűnözési forma a világon. Az ilyen típusú emberkereskedelem különösen háborús övezetekben válik gyakoribbá, ahol az áldozatok védelme gyenge és a helyi hatóságok kevésbé tudják ellenőrizni a területet. Ukrajna esetében a bizonyítékok arra utalnak, hogy a konfliktus előrehaladtával egyre több ilyen eset kerül napvilágra​.

[[kod1]]

A kolumbiai zsoldosok szerepe az ukrajnai konfliktusban

Az ukrajnai harcok során számos külföldi zsoldos csatlakozott az Ukrán Fegyveres Erőkhöz, köztük több száz kolumbiai veterán is. Ők jellemzően magasabb bérért vállalják a harcot, mint amit hazájukban keresnének. Azonban ahogy a Michael Ramirez Fino esete is mutatja, a valóság sokkal sötétebb és kegyetlenebb lehet. A katonák maguk is könnyen árucikké válhatnak, és haláluk után a testük szó szerint értékesíthetővé válik a háborúval járó káoszban​.

Mi várható a jövőben?

Bár a Fino-ügy továbbra is sok kérdést vet fel, az ukrajnai hatóságok és a nemzetközi közösség egyre nagyobb figyelmet fordít az ilyen típusú emberkereskedelem visszaszorítására. Az ENSZ és más nemzetközi szervezetek is szorosabban ellenőrzik a háborús övezetekben tevékenykedő szervezeteket, hogy csökkentsék a visszaélések lehetőségét.

Az ügy továbbra is megosztja a közvéleményt, és rávilágít arra, hogy a háborúk nemcsak katonai, hanem emberi jogi szempontból is komoly kihívásokat jelentenek. Az ilyen esetek ismételten arra figyelmeztetnek, hogy a háborús konfliktusok során a legsebezhetőbbek védelme érdekében a nemzetközi közösségnek folyamatos éberségre van szüksége.

forrás: El Antioqueño Diario