promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Két európai ország újra rajzolja a határait, hamarosan minden térképen így szerepel majd

Két európai ország újra rajzolja a határait, hamarosan minden térképen így szerepel majd

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Külföldi hírek
Kategória fejléc

Megváltozik Európa térképe.

Az utóbbi időben Európában zajló háború jó ideje azzal fenyeget, hogy a jól megszokott térkép megváltozik. Nem a háború azonban az egyetlen, ami arra késztetheti az országok vezetőit, hogy az országhatárok kérdéséről döntsenek, szükség esetén pedig meg is változtassák azt.

A klímaváltozás már a földrajzban is megmutatkozik.

Svájc és Olaszország újrarajzolta az Alpok egyik csúcsát átszelő határt, mivel az olvadó gleccserek elmozdították a történelmileg meghatározott határt. A két ország megállapodott az Európa egyik legmagasabb hegye, a Matterhorn alatti módosításokról, amely a svájci Zermatt régiót és az olasz Aosta-völgyet határolja.

Európában, a világ leggyorsabban melegedő kontinensén a gleccserek az ember által okozott klímaváltozás miatt gyorsuló ütemben húzódnak vissza.

„A határ jelentős szakaszait gleccserek vízválasztói vagy gerincvonala, firn vagy örök hó határozza meg” - áll a svájci kormány Bloomberg által idézett közleményében. „Ezek a képződmények a gleccserek olvadása miatt változnak”.

Olaszország és Svájc már meg is egyeztek a módosításban.

A híres zermatti síközpontot érinti a változás, a két ország megállapodott abban, hogy a Testa Grigia, Plateau Rosa, Rifugio Carrel és Gobba di Rollin nevezetességek körüli határvonalat gazdasági érdekeik alapján módosítják - számolt be a Bloomberg. Egy olasz-svájci vegyes bizottság 2023 májusában állapodott meg a változásokról. Svájc pénteken hivatalosan jóváhagyta a szerződést, de Olaszországnak még alá kell írnia.

A változásokra a két ország közötti, a csúcs területét érintő, évek óta tartó nézeteltérés után került sor, de végül döntöttek: változik a térkép és új határ lesz.

A Svájci Tudományos Akadémia szerint a svájci gleccserek 2023-ban térfogatuk 4%-át veszítették el, ami a második legnagyobb éves csökkenés a feljegyzések szerint. A legnagyobb csökkenés 2022-ben 6%-os volt.

A szakértők leállították a jégmérést egyes svájci gleccsereken, mert már nincs jég.

Tavaly júliusban az olvadó jégben találták meg egy német hegymászó maradványait, aki közel 40 évvel ezelőtt tűnt el egy gleccseren való átkelés közben a Matterhorn közelében.

Olaszországi szakértők ebben a hónapban azt mondták, hogy a Marmolada gleccser, amely a Dolomitok legnagyobb és legszimbolikusabb gleccsere, 2040-re teljesen elolvadhat az emelkedő átlaghőmérséklet következtében.

A Marmolada egy részének összeomlása 2022-ben 11 ember halálát okozta.A gleccsert 1902 óta minden évben megmérik, és az éghajlatváltozás „természetes hőmérőjének” tekintik.

Forrás: The Guardian