promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas időjárási kontraszt az országban, fagy és rövid ujjús idő is lesz a héten

Hatalmas időjárási kontraszt az országban, fagy és rövid ujjús idő is lesz a héten

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Északon már cidris lesz a hajnal, keleten viszont szokatlanul enyhe.

Nyugodtabb őszi idő köszönt ránk a következő napokban, csapadék csak alig-alig lesz, 20 fok körüli nappali hőmérsékletre számíthatunk, a reggelek viszont egyre csípősebbek lesznek.

A Hungaromet legfrissebb előrejelzésében is erről olvashatunk, ugyanakkor az ősz feltartóztathatatlanul érkezik, mínuszok pedig már nem csak a hegyekben lehetnek:

„A hét elején hidegfrontok súrolják térségünket, ezekből lehet elszórtan csapadék. Később egyre inkább anticiklon alakítja időjárásunkat, Ha nem is lesz zavartalan a napsütés (sőt, átmenetileg erősen felhős is lehet az ég), de alapvetően a napos időszakok lesznek túlsúlyban. Csapadék csak kevés helyen és kis mennyiségben várható. A hőmérséklet a sokévi átlag körül, illetve kevéssel felette alakul. Összességében csendes, őszi időre van kilátás”

– írják.

A hét első napján északon fagypont alá is csökkenhet a hőmérséklet, a felhővel borított keleti és nyugati országrészekben azonban 10 fokra ébredhetünk, így már hajnalban nagy lesz a kontraszt. Délután országszerte 15-18 fok várható, kedden viszont már jó néhány fokkal melegebb lehet a délnyugati részeken, ahol akár 22 fokig is emelkedhet a hőmérők higanyszála.

Az ország többi részén a kedd délelőtti órákban eleredhet az eső, de később már ezeken a területeken is tisztulni kezd az ég:

„Napközben szakadozik a felhőtakaró, gomolyfelhős időre van kilátás jellemzően többórás, délnyugaton sok napsütéssel. Délelőttig a délnyugati tájak kivételével elszórtan fordulhat elő kisebb eső, zápor, majd csökken a csapadékhajlam”

– írja prognózisában a met.hu.

Szerdán aztán fordul a kocka, keleten várható szikrázó napsütés, ami az éjjeli hőfokokat is alaposan visszaveti. Északon akár -2 fok is lehet hajnalban, a Tiszántúlon napközben sem lesz több 15-16 foknál, napsütéses, friss őszi időre számíthatunk.

A hét második felében apránként csökken a hőmérséklet, újabb csapadék csak a hétvégére jöhet, a hosszabb távú előrejelzés szerint borús napokkal búcsúzik majd a hét, nagyobb lehűlésre viszont egyelőre még nem kell számítanunk. A nyugodtabb idő orvosmeteorológiai szempontból is jó hírekkel szolgál, fronthatás nem terheli szervezetünket a következő napokban, a levegőminőség pedig országszerte megfelelő.