promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Szél- és melegrekord után masszív esőtömb áztatja az országot, fagy is érkezik hamarosan

Szél- és melegrekord után masszív esőtömb áztatja az országot, fagy is érkezik hamarosan

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Szeptember utolsó napjaira beköszönt az ősz, újabb adag áztató eső érkezik.

Az Európát letaroló Boris után ismét nagy adag esőt kap az ország, szerencsére már az árhullám levonulása után. A hullámzó hidegfront egész hétvégén velünk marad, hétfőtől azonban már a napsütésé lesz a főszerep, azonban csak rövid ideig élvezhetjük a felhőtlen időjárást.

Mozgalmas napokon vagyunk túl, hajnalban még a felettünk lévő meleg levegő és az erőteljes felhősödés miatt rekordenyhe volt a hajnal, Budapesten, Lágymányoson a leghűvösebb órákban is csupán 18,8 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet péntek hajnalban, ami új fővárosi hajnali melegrekord – írta a Hungaromet. A korábbi rekord szintén budapesti volt, 1932-ben 18,1 Celsius-fokot mértek a Budapest Országút állomáson.

Masszív esőtömb érkezett

Az említett állomás egy másik rekordját is „elvesztette” a héten, ugyanis itt mérték korábban a legszelesebb időt szeptember 26-ra vonatkozóan, azonban a viharossá fokozódó szél 87,8 kilométeres sebességével lesöpörte a 74,9 kilométeres egykori rekordot.

A következő napokban ennyire kiugró értékekre már nem kell számítanunk, csapadékból azonban jut bőven, a Tiszántúlon egészen vasárnap hajnalig folyamatos esőzésre számíthatunk. Ezeken a területeken szükség is van a csapadékra, hiszen bár a 0-20 centis talajrétegben megfelelő a nedvességtartalom, 1 méteres mélységben már 30-40 százalékos, amin vélhetően segíteni fog a mostani, jelentősebb mennyiségű eső.

Fagy is jöhet hétfőtől

Vasárnap a Dunántúlon már napsütésre számíthatunk, másutt is fokozatosan felszakadozik a felhőzet, a hőmérséklet azonban a hajnali 8-14 fok után mindössze 14-18 fokig emelkedik.

„Délután a Duna-Tisza közén egy összeáramlás zóna mentén alakulhat ki néhol zápor, emellett ott maradhat legtovább felhős az ég. A Tiszántúlon késő délutántól, estétől kezd el szakadozni, csökkenni a felhőzet. A Dunántúlon és a keleti harmadban erős, néhol viharos lesz az északi, északnyugati szél, másutt legfeljebb élénk széllökések várhatók”

– áll a legfrissebb prognózisban.

Ami a folytatást illeti, hétfőn már országosan napsütéses idő várható, a hajnalok már sokkal hűvösebbek lesznek, a hegyvidékeken talajmenti fagy sem kizárt. A nappali hőmérséklet nem emelkedik meg jelentősen, 14-19 fokra számíthatunk. Kedden hasonló, ám már némileg felhősebb idő várható, szerdától pedig újabb csapadéktömb érkezik hazánk fölé, az újabb hidegfront nyugatról keletre vonulva ismét jelentősebb mennyiségű esőt hozhat magával.