promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A MOHU elárulta, mennyit keresnek a magyarok a palackvisszaváltással: brutális összegről van szó

A MOHU elárulta, mennyit keresnek a magyarok a palackvisszaváltással: brutális összegről van szó

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc

Napjaink Magyarországának meghatározó jelensége lett a palackvisszaváltás.

Félmilliárd visszaváltott italcsomagolás Magyarországon: Hogyan működik az új rendszer?

Magyarországon az új, kötelező italcsomagolás-visszaváltási rendszer a bevezetése óta hatalmas sikereket ér el. A MOHU által üzemeltetett rendszerben a héten elérte a félmilliárdot a visszaváltott palackok, dobozok és üvegek száma. A visszaváltási rendszer célja, hogy három éven belül az italcsomagolások legalább 90%-a újrahasznosításra kerüljön, ezzel is elősegítve a környezet védelmét és a hulladékcsökkentést​.

Hogyan működik a visszaváltási rendszer?

2024-től minden 1 dl és 3 liter közötti italcsomagolást, legyen az műanyag, üveg vagy fém, visszaváltási díj ellenében forgalmaznak. A palackok visszaváltásakor 50 forintos betétdíjat kapnak a fogyasztók, amelyet különböző formákban igényelhetnek vissza. Az egyik legnépszerűbb mód az automaták által nyomtatott papírutalvány, amelyet levásárolhatnak az adott üzletben. Eddig a vásárlók több mint 20 milliárd forintot váltottak így vissza​.

Azok számára, akik inkább elektronikusan intéznék az ügyet, a MOHU egy mobilalkalmazást is kifejlesztett, amely lehetővé teszi, hogy a visszaváltott összeg egyenesen a bankszámlára kerüljön. Ezt a lehetőséget eddig az ügyfelek 10-15%-a választotta​.

Jótékonysági célú visszaváltás

A visszaváltási díjakat jótékony célra is fel lehet ajánlani. A vásárlók eddig összesen 70 millió forintot adományoztak három fontos gyermekgyógyászati intézménynek: a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetnek, a Bethesda Gyermekkórháznak, valamint a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának. A rendszer célja az, hogy minél több palack kerüljön újrahasznosításra, miközben a környezettudatosság mellett társadalmi felelősségvállalásra is ösztönözze a lakosságot​.

Miért fontos a visszaváltás?

Az EU előírásai szerint 2029-ig az italcsomagolások 90%-át vissza kell gyűjteni. A visszaváltási rendszer nemcsak a környezeti terhelést csökkenti, hanem anyagilag is motiválja a vásárlókat, hogy részt vegyenek az újrahasznosításban. Magyarország jelenleg több mint 3700 visszaváltási ponttal rendelkezik, és a jövőben ez a hálózat tovább fog bővülni, hogy még több ember számára tegye elérhetővé a lehetőséget​.

forrás: Pénzcentrum