promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Új szabályt vezetett be azonnali hatállyal a BKK, utasbarát fejlesztésnek hívják

Új szabályt vezetett be azonnali hatállyal a BKK, utasbarát fejlesztésnek hívják

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc

A BKK azonnali hatállyal bevezette ezt a változást a járatokon.

Azonnal életbe lépett a BKK változtatása, ami elsősorban az agglomerációkban élőket, illetve az onnan közlekedőket érinti. A BKK ugyanis a visszajelzések után úgy döntött, hogy október 15-e, keddtől olcsóbbá és egyszerűbbé teszi a bicikliszállítást a HÉV-en.

A Budapesti Közlekedési Központ a saját honlapján osztotta meg ennek az utasbarát fejlesztésnek a részleteit, ami a Közlekedési Minisztériummal és a MÁV-Csoporttal közösen valósulhatott meg. Keddtől ugyanis a HÉV-vonalak teljes hosszán lehet kerékpárt szállítani egy BKK-vonaljegy vagy BKK-gyűjtőjegy érvényesítésével.

Azonban fontos tudni, hogy a BKK-kerékpárbérlet október 15-ét követően is csak a fővárosi szakaszon, Budapest közigazgatási határáig érvényes.

Az újításnak főleg a főváros környéki biciklis túrára indulók örülhetnek, valamint nagy segítség lehet azoknak is, akik biciklijük meghibásodása, vagy egy váratlan eső, esetleg egy baleset miatt kénytelenek kerékpárjukkal együtt egy közösségi közlekedési járműre szállni.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy az utasoknak is elegendő lesz egy vonaljegy; ez az új lehetőség csupán a bicikliszállítás díjára vonatkozik. Tehát az utasoknak a saját utazásuk okán továbbra is kell rendelkezniük az adott szakaszra érvényes jeggyel, bérlettel vagy díjmentes utazásra jogosító igazolással.

Így szállíthatunk biciklit a HÉV-en

Ha valaki kerékpárt akar szállítani a HÉV-en, akkor az alábbi szabályokat érdemes szem előtt tartania, és nem árt tisztában lenni ezekkel az információkkal:

  • Az utazás során egy utas csak egy kerékpárt vihet magával, a szállítandó kerékpár mérete pedig nem haladhatja meg a 180 x 130 x 70 centimétert (hosszúság/magasság/szélesség);
  • A járműveken a kerékpárt biztonságosan kell rögzíteni;
  • A HÉV-ek középső kocsijában az erre kialakított járműrészen összesen négy kerékpár szállítható; viszont a kisebb kerekű járművek, mint például a gyermekkerékpár vagy a roller nem számít kerékpárnak, hanem csomagnak, ezért díjmentesen szállíthatók;
  •  A HÉV-megállók peronján felfestett kerékpáros piktogram jelzi, hogy melyik ajtónál lehet kerékpárral felszállni;
  • A HÉV-en is kizárólag a kijelölt helyen és kijelölt kocsikban szabad kerékpárt szállítani, máshol akkor sem, ha a kijelölt részre már nem fér több bicikli.