promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Egyetlen férfi miatt szenvedett Balaton déli partjának ékköve, a rendőrségnek kellett közbelépnie

Egyetlen férfi miatt szenvedett Balaton déli partjának ékköve, a rendőrségnek kellett közbelépnie

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc

Egészen elképesztő állapotokat teremtett a férfi a településen. 

Hatalmas Szeméthalmok Fonyódon: Vádat Emeltek egy Férfi Ellen, aki Összesen 500 Tonna Hulladékot Halmozott Fel Udvarán

A Somogy Vármegyei Főügyészség vádat emelt egy ötvenes éveiben járó fonyódi férfi ellen, aki engedély nélkül, több mint egy évtizeden keresztül gyűjtötte és tárolta az udvarában felhalmozott hulladékot. A férfi közel 500 tonna szemetet halmozott fel, amely között veszélyes hulladéknak minősülő anyagok, például ólomsavas akkumulátorok és roncs járművek is voltak​.

A Helyzet Háttere és Az Ügy Kezdeti Szakasza

Az ügyészség szerint a férfi 2022 novemberéig engedély nélkül szállította és tárolta a szemetet fonyódi lakóhelyén. Az összegyűjtött hulladék egy része különböző fémkereskedők telephelyeire került, amelyből a férfi milliós nagyságrendű bevételre tett szert. A maradék hulladék azonban az udvaron maradt, amely már-már illegális szemétlerakónak tűnt. A felhalmozott anyagok között nemcsak fémhulladék, műanyag és üveghulladék volt, hanem veszélyes anyagok, például roncs járművek és akkumulátorok is. A jegyző feljelentése alapján indult eljárás, majd az ügyészség vádat emelt a férfi ellen, aki az engedély nélküli hulladékkezeléssel és tárolással megsértette a hulladékgazdálkodás rendjét.

A Bűncselekmény és Az Elszenvedett Környezeti Károk

A férfi által összegyűjtött hulladék komoly környezeti kockázatot jelentett a környéken élők számára. A hulladéklerakatban tárolt ólomsavas akkumulátorok és egyéb veszélyes anyagok szennyezhették volna a talajt és a környező vízforrásokat. Az ilyen típusú szemetek kezelése különleges eljárásokat igényel, mivel az ezekből szivárgó anyagok súlyos környezeti károkat okozhatnak, és veszélyt jelenthetnek a helyi élővilágra is.

A Kormányhivatal és a Környezetvédelmi Ellenőrzés Beavatkozása

A jegyző feljelentését követően a kormányhivatal munkatársai ellenőrzést tartottak a helyszínen, amely során megállapították a súlyos környezetkárosítást és a hulladékkezelés hiányát. A vizsgálat után a férfi kénytelen volt az összes hulladékot elszállíttatni a területről. Az ellenőrzés arra is rávilágított, hogy a helyzet az évek során fokozatosan súlyosbodott, és az illegálisan lerakott hulladék mennyisége folyamatosan növekedett, míg elérte a közel 500 tonnás mennyiséget.

A Vádemelés és A Lehetséges Büntetések

Az ügyészség a Fonyódi Járásbírósághoz benyújtott vádiratában felfüggesztett börtönbüntetés és vagyonelkobzás kiszabását indítványozta a férfival szemben. A bíróság döntése során figyelembe veszik a bűncselekmény súlyosságát, a felhalmozott veszélyes hulladék mennyiségét, valamint a környezeti kár mértékét is. A vádlott ellen a hulladékgazdálkodás rendjének különösen jelentős mennyiségű veszélyes hulladékra elkövetett megsértése miatt indult eljárás, amelynek során a kárt okozó tevékenységgel megszerzett vagyontárgyak elkobzása is szóba jöhet​.

forrás: telex