.jpg?crop=2016,831,1,0&width=386)
Ez lett a legfinomabb magyar étel, a fél ország kiakadt az eredményen
Olvass tovább...
Az alapanyagok titkos kombinációjáért valóságos háború dúlt a cukrászdák között.
A legtöbb magyar család asztalán megfordult már a sűrű csokoládétorta, amit vékony baracklekvár tesz felejthetetlenné. Sokan próbálták már otthon is elkészíteni, de kevesen tudják, hogy az eredeti recept a világ egyik legféltettebben őrzött gasztronómiai titka. Nemcsak, hogy páncélszekrényben őrzik, de a 20. században egy valóságos háború robbant ki miatta két híres cukrászda között.
Olvass tovább...
A legendás Sacher-torta története 1832-ben kezdődött, amikor a nagyhatalmú Metternich herceg egy különleges desszertet rendelt a konyhájára egy fontos vacsorához. A főszakács azonban lebetegedett, így a feladat a mindössze 16 éves cukrászinasra, Franz Sacherre hárult. A fiatal fiú nem esett pánikba: megalkotott egy sűrű, csokoládés piskótát, amit forró baracklekvárral kent meg, majd az egészet bevonta egy fényes csokoládémázzal. A siker elsöprő volt, a torta pedig elindult világhódító útjára.
A recept annyira egyedivé és értékessé vált, hogy Franz Sacher fia által alapított bécsi Hotel Sacher vezetősége később az eredeti, kézzel írott receptet egy páncélszekrénybe zárta, ahol a mai napig őrzik. A pontos arányokat és az elkészítés apró trükkjeit csak a cukrászda néhány beavatott mestere ismeri.
Minden más recept, amit az interneten vagy a szakácskönyvekben találunk, csupán kísérlet az eredeti ízvilág megidézésére. De a történet itt még bonyolultabbá válik.
Olvass tovább...
A 20. század közepén Bécsben egy valóságos jogi háború, az úgynevezett "Tortenstreit" (tortaháború) robbant ki. A híres Demel cukrászda ugyanis szintén elkezdte árulni a tortát, azt állítva, hogy ők is birtokolják az eredeti receptet. A pereskedés évekig tartott a Hotel Sacher és a Demel között.
A bírósági csatározás végén egyezség született: ma mindketten árulhatják a süteményt, de csak a Hotel Sacher használhatja az "Original Sacher-Torte" nevet.
A legfőbb különbség, amit a szakértők is számon tartanak, hogy a Sacher-féle tortában a piskótát két rétegben, középen is megkenik baracklekvárral, míg a Demel-féle változatnál a lekvár csak a csokoládémáz alatt található.
A Sacher-torta története tehát sokkal több egy egyszerű desszertnél. Egy 16 éves fiú zsenialitásáról, egy páncélszekrényben őrzött titokról és egy évtizedes háborúról szól. Bár az eredeti receptet valószínűleg sosem ismerhetjük meg, a legenda ízét ma is megkóstolhatjuk, ha Bécsben járunk, vagy ha egy olyan éttermet keresünk, amely a monarchia konyhájának hagyományait igyekszik a leghitelesebben megidézni.
@ferdinandmonarchia Hallottál már erről az ételről? Látogass el a Ferdinánd Monarchia Étterembe – 1068 Budapest, Király utca 76. #fyp #nekedbelegyen #ferdinandmonarchia #monarchia
♬ eredeti hang - Ferdinánd Monarchia Étterem