promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
3 magyar étel, amelytől sikítanak a külföldiek, nem ezekre számítottál volna

3 magyar étel, amelytől sikítanak a külföldiek, nem ezekre számítottál volna

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc

Különös lista tűnt fel az interneten.

Furcsa ételek a világban

A 21. század turizmusában a gasztronómia már nem pusztán kiegészítő program, hanem központi élmény.

Az utazók nemcsak a látványosságokat keresik, hanem az adott ország ízeit is, hiszen egy nemzet konyhája éppúgy mesél a történelemről, a hagyományokról és a mindennapokról, mint bármely múzeum vagy építészeti remekmű. Magyarország gazdag kulináris hagyománya sokaknak tartogat felfedeznivalót - a gulyástól a lángosig sok étel gyorsan a turisták kedvence lesz.

Ám akadnak olyan fogások is, amelyek a helyiek számára otthonosak, de a külföldieket inkább meghökkenéssel, sőt, néha borzongással töltik el.

A legkevésbé kedvelt magyar ételek

Az egyik legismertebb ilyen étel a pacalpörkölt, amely a marha gyomrából készül. A magyar konyha pörköltalapja hagymával, paprikával és fűszerekkel ízesítve képes a pacalt szaftos, karakteres fogássá varázsolni, amit galuskával vagy friss kenyérrel szokás fogyasztani.

Bár számunkra ez a paraszti konyha becsületes öröksége, a turisták gyakran már a hozzávalók hallatán is menekülőre fognák. Hasonló sorsra jut a kocsonya is, amely télen a magyar családok egyik ünnepi asztaldísze, ám hideg, rezgő állaga és a benne felismerhető húsrészek sok külföldi számára egyenesen rémisztőek.

Ezt szeretik a legkevésbé

A harmadik étel a velős pirítós, amelynek egyszerűsége és gazdagsága sok magyar számára ínyencség, a vendégek többsége viszont bizalmatlanul szemléli. A sütőben megsült csontból kanalazható, krémes velő pirítósra kenve igazi különlegesség, amely a régi konyha kreatív alapanyag-használatát tükrözi.

A magyarok ebben a fogásban a hagyományt és az ízek mélységét ünneplik, míg másokban inkább a meghökkentés erejét váltja ki. E három étel jól példázza, mennyire relatív az ízlés: ami az egyik népnek nosztalgikus otthoníz, az a másiknak kulináris kihívás.

Külföldiek a magyar ételekről: