
Nem úgy zajlott a magyar honfoglalás ahogy gondoltuk,1000 éves sír rejtette a rendkívüli titkot, most felnyitották
Olvass tovább...
Őseink természetesnek vették, amit mi ma szentségtörésnek gondolunk az asztalon.
A Honfoglalás korabeli magyar közösségek étkezési szokásai teljesen eltértek attól, amit ma a tradicionális konyhához társítunk. A gulyás, a töltött káposzta vagy a paprikás krumpli helyett étrendjük alapját friss zöldségek, gyümölcsök, különféle kásák és válogatott húsok adták.
Az ételek elkészítése a földön rakott tűzön, fémből készült üstökben történt, így a bográcsos főzés gyökerei egészen a honfoglaló magyar közösségek koráig vezethetők vissza.
Ez az életmód a történelem során hosszú ideig megőrizte jellegzetességeit.
Az őseink által fogyasztott kedvenc húsok közé tartozott a birka, a marha, a ló és a vad. Az étkezéseket ízes fűszerekkel egészítették ki: tárkony, rozmaring, kakukkfű és hagyma gyakran került az üstbe.
Olvass tovább...
Az erdők és folyók bőséges forrást kínáltak, így friss hal, gombák, vadon termő bogyós gyümölcsök és aszalt finomságok is gazdagították a mindennapi menüt.
A változatos étrend rostban és vitaminban bővelkedett– ez volt az a természetes étel, amely biztosította az erőt és az állóképességet a hosszú vándorutakon.
A honfoglalók étrendjében fontos helyet kaptak a tejtermékek. Szerették a túrót, a sajtot, a vajat és az oltott tejből készült tarhót, azaz a joghurthoz hasonló savanyított tejet is.
A gabonafélék szintén értékes alapanyagnak számítottak, azonban a kenyér nem töltött be akkora központi szerepet, mint napjainkban. Kovász nélküli lepényeket sütöttek forró kövön vagy tűz fölött – ez az egyszerű ennivaló volt a mindennapok egyik praktikus kísérője.
A húsételek mellé gyakran kását kínáltak, amelyet magvakkal és zöldségekkel gazdagítottak.
Olvass tovább...
Ételeik mellé különféle italokat fogyasztottak. A víz mellett bor, komlóból erjesztett ital – a korabeli sör elődje – és erjesztett lótej is terítékre került.
A sajátos italok kiválóan csillapították a Honfoglaló magyarok szomját, energiapótló szerepet is betöltöttek. Az akkori élelmiszer-kultúra így kifejezetten változatos és praktikus volt, alkalmazkodva a vándorlás és a mindennapi harci élet kihívásaihoz.
A honfoglalók étrendje a természethez való szoros kapcsolódásról árulkodik. Sok zöldséget, gyümölcsöt, fűszert és minőségi húst ettek, ugyanakkor tejtermékekkel, kásákkal és szárított ételekkel egészítették ki napi étrendjüket.
Amit ma reform táplálkozásként emlegetünk, az számukra természetes volt.
A videó a honfoglaló kor eseményeit vizsgálja: különböző elméleteket, vitatott kérdéseket és téveszméket mutat be a magyar történelem egyik legfontosabb fejezetéről:
Olvass tovább...
Forrásanyag: Nosalty