
Otthon minden jobb: így készítsd el tökéletesen a sült krumplit
Olvass tovább...
Súlyos problémára jöttek rá, távolról sem olyan egészséges a barna rizs.
A barna rizs népszerű, és egészségesnek tartott köret, gazdag fehérjében és rostban, tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal, és még a kalóriatartalma is alacsonyabb, mint a fehér rizsé. Alacsonyabb a glikémiás indexe, így később szívódik fel, magyarul később is leszünk éhesek utána, ami fogyókúrák esetében kimondottan hatékony jellemző.
Egy nemrégiben közzétett tanulmány azonban jelentősen árnyalja a barna rizsről kialakított képet, a kutatók ugyanis aggasztó eredményekre jutottak, miszerint a barna rizs jóval több arzént tartalmaz, mint a fehér rizs.
Olvass tovább...
A barna rizsben akár 40 százalékkal több szervetlen arzén lehet, amely rákkeltő anyag és hosszú távon bőrbetegségeket, emésztési gondokat, cukorbetegséget, szív- és érrendszeri problémákat, valamint daganatos megbetegedéseket is okozhat.
A barna rizs esetében annak külső rétegeiben koncentrálódik az arzén, amit a fehér rizsnél eltávolítanak. A szakemberek szerint gyermekeknél még veszélyesebb lehet, hiszen arányaiban több ételt fogyasztanak a testsúlyukhoz képest, mint a felnőttek.
Olvass tovább...
Az FDA, vagyis az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala korábban iránymutatást adott ki a rizsfogyasztás csökkentése kapcsán, és felhívták a figyelmet, hogy a várandós nőknek is érdemes odafigyelniük a mérsékeltebb fogyasztásra.
Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy átlagos bevitel mellett nem okozhat gondot a barna rizs arzéntartalma, melynek mértéke csökkenthető, amennyiben a rizst alaposan átmossuk és bő vízben főzzük. Hozzátették, hogy érdemes más gabonafajtákat is beépíteni az étkezésünkbe, mint a kölest, hajdinát, bulgurt vagy quinoát.