promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Egy étterem ravasz újítást vezetett be, plusz pénzt számol fel a maradék ételért, összeveszett az internet a reformon

Egy étterem ravasz újítást vezetett be, plusz pénzt számol fel a maradék ételért, összeveszett az internet a reformon

Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc

A gasztronómia jövője vagy gusztustalan profithajsza? Még nem sikerült eldönteni a kérdést.

Egy német étterem különleges szabályt vezetett be: ha a vendég nem eszi meg az összes megrendelt ételt, extra díjat kell fizetnie. Az innovatív megközelítés célja az ételpazarlás minimalizálása és az ételt értékének maximalizálása - az igencsak szokatlan koncepció azonban heves vitákat váltott ki az étteremlátogatók körében.

Az étterem különleges szabálya: „A maradék többe kerül”

A népszerű TikTok-felhasználó, Mikasa Hanma (@mikasahanma) egy videóban mutatta be éttermük működését, amely óriási visszhangot váltott ki.

„A megmaradt étel a mi oldalunkon plusz költséget jelent”

– mondta Hanma, miközben céklát aprított egy fogáshoz. A videóban kifejtette, hogy a vendégek egy „All you can eat” ajánlat keretében 30 eurót fizetnek, amely 90 percen keresztül korlátlan ételrendelést tesz lehetővé. Azonban van egy csavar: ha nem fejezik be az ételt, extra díjat kell fizetniük a maradékért.

Hogyan működik a szabály?

A koncepció szerint a vendégek akár percenként öt kisebb fogást is rendelhetnek, ami elméletileg (matematika, ugye) 450 fogás is lehet a rendelkezésre álló 90 perc alatt - az étterem viszont azt hangsúlyozza, hogy csak annyit rendeljenek, amennyit meg is tudnak enni.

„Ez egy tisztességes rendszer”

– magyarázta Hanma.

„Az "All you can eat" esetében nem egy adott adagra fizetsz elő. Azért fizetsz, hogy annyit ehess, amennyit csak tudsz. Ha nem tudod megenni, az pazarlás, és ezért van a plusz díj.”

Eltérő vélemények a vendégek részéről

A TikTok-videó villámgyorsan elterjedt, több mint négymillió megtekintést gyűjtve és természetesen óriási vitát indított el a hozzászólók között. Voltak, akik támogatták az ötletet, míg mások inkább kritikával illették.

Egy felhasználó, @iltlat, így reagált:

„Miért kellene gyorsabban ennem csak azért, hogy megérje a pénzem? Ez nem így étkezés, hanem verseny.”

Mások arra panaszkodtak, hogy a koncepció megnehezíti az új ételek kipróbálását:

„Ha valamit megkóstolok, és nem tetszik, akkor miért kellene fizetnem érte?”

– írta @x0xcrstnex0x, némileg jogosan.

Voltak azonban olyanok is, akik pozitívan álltak hozzá. @mm.marysiaa például ezt írta:

„Nem tudok sokat enni egyszerre, de nekem tetszik az ötlet. A maradékpolitika igazságos, és ha marad, szívesen fizetnék extra díjat, hogy elvihessem haza.”

Étkezési élmény vagy időkorlátos kihívás?

A kezdetben tökéletesnek tűnő ajánlat – korlátlan étkezés 30 euróért – a szigorú szabályok miatt sokak számára inkább kihívás lett, mintsem éttermi élmény. A vendéglátóhely hangsúlyozza, hogy céljuk az ételpazarlás csökkentése, de a 90 perces időkorlát és a maradékért fizetendő extra díj sok vendég számára túl szigorúnak tűnik.

Az étterem megosztó politikájáról szóló vita rávilágít arra, hogyan próbálnak az éttermek új utakat találni az ételpazarlás csökkentésére, miközben a vendégek is értékarányos szolgáltatásokat várnak. Te mit gondolsz? Túl szigorú az étterem szabályzata, vagy ez a fenntarthatóság ára?

Az interneten azért találni érdekes éttermi sztorikat, ebben a videóban ezekből szedtek össze párat:

forrás: Scoop