Betilthatják a magyarok kedvenc kerti növényét, a népszerű sövény órái meg vannak számlálva?
Olvass tovább...
Kiemelten mérgező a hazánkban is kedvelt örökzöld, pedig sokan ezzel szeretik díszíteni a lakást.
Hiába szép, hiába jó illatú, akkor is súlyosan mérgező a magyarok kedvenc örökzöldje, amit sokan díszítésre használnak karácsonykor. A közösségi médiában futottunk bele egy olyan posztba, ahol valaki lefotózta a "karácsonyváró" adventi vacsoráját, egy gusztusos tálat tele sajtokkal, sonkákkal, zöldségekkel, de ott volt mellettük a tuja levele is elég nagy mennyiségben.
A kommentszekcióban többen is figyelmeztették a posztolót, hogy semmiképp se egye meg, de jobb lenne, ha egyáltalán nem is vinné be a lakásba - pláne ne tegye étel közelébe -, mivel a tuja nagyon mérgező. Persze a tuja, amit életfának is neveznek, nagyon sok kertben és ház előtt nő, gyönyörűen mutat, de nem árt vigyázni vele.
Olvass tovább...
A tujáról tudni kell, hogy mérgező hatását a tujont tartalmazó illóolajának köszönheti, ami főként a leveleiben található meg. Bizonyára többen is tapasztaltuk már, hogy ha kicsit megnyessük a kertben a tujánkat, akkor hamar elkezdte irritálni a bőrünket. Ez ennek a mérgező anyagnak tudható be, ami nem csak bőrirritációt okozhat, de lenyelés esetén erős gyomor- és bélirritációt, görcsöt, tudatvesztést válthat ki, emellett degeneratív máj- és vesekárosodást, gyomornyálkahártya károsodást okozhat.
Ráadásul egyes borókafajok a tujákhoz hasonló habitusúak. Tobozbogyójuk és hajtásuk mérgező és a tujához hasonló mérgezési tüneteket okozhat.
Attól függ, mit akarunk vele díszíteni. Ha például van egy szép kerámia vázánk, amibe örökzöldet akarunk tenni kis dekorációkkal, piros termésekkel és tobozokkal, hogy a karácsonyi időszakban jól mutasson, azt lehet - de kizárólag abban az esetben, ha nincs kisgyermek a házban, vagy ha van, akkor olyan helyre tegyük, ahol nem érheti el. Erre ideális hely mondjuk egy magasan fekvő polc.
Viszont a fenti példát semmiképpen se kövessük, tehát ételdíszítésre szigorúan tilos használni, mivel a tuja levelében található mérgező anyag beszivároghat az ételbe, és úgy juthat be a szervezetünkbe.