promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Itt van a legtisztább levegő Magyarországon, három oka van a különleges klímának

Itt van a legtisztább levegő Magyarországon, három oka van a különleges klímának

Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc

A tiszta levegő plusz éveket jelenthet, de jó hatással van az idegrendszerre és az ellenállóképességre is.

Magyarország természeti kincsei közé tartoznak a festői dombok és hegyek, a mesés erdők és kristálytiszta patakok. Az ország egyes területein az ipari fejlődés, az urbanizáció és a közlekedés miatt a levegőminőség ingadozó, néha veszélyes is lehet. Ugyanakkor van néhány olyan terület, ahol a természet még szinte érintetlen, és a levegő tisztasága kimagasló. Az egyik legismertebb ilyen régió a Bükk hegység és környéke, amely Magyarország egyik legtisztább levegőjű vidéke.

A Bükk hegység Észak-Magyarországon, az Északi-középhegység részeként terül el, és a Bükki Nemzeti Park ad otthont az ország legnagyobb összefüggő erdős területeinek. A hegység főként mészkőből és dolomitból áll, magaslatokkal és mély völgyekkel tarkítva, amelyek hosszú évezredek alatt alakultak ki. A legmagasabb csúcs, Istállós-kő, 959 méter magas, amely már önmagában is páratlan panorámát kínál a látogatóknak.

Három ok, ami miatt hihetetlenül tiszta a levegő a Bükkben?

Az erdők jelentős szerepet játszanak a Bükk levegőjének tisztításában. A fák a fotoszintézis során szén-dioxidot vesznek fel, és oxigént bocsátanak ki, hozzájárulva ezzel a levegő frissességéhez. A Bükki Nemzeti Park kiterjedt erdei ideális körülményeket biztosítanak a tiszta levegő fenntartásához.

A másik titok az alacsony népsűrűségben rejlik. A hegység környéke viszonylag ritkán lakott, és nincsenek nagyobb ipari létesítmények. Az urbanizáció és az ipari szennyezés elhanyagolható mértékű, ami minimalizálja a levegőbe jutó szennyező anyagok mennyiségét.

Emellett a Bükk magaslatai és zárt völgyei is hozzájárulnak ahhoz, hogy a légszennyező anyagok ne gyűljenek fel a térségben. A hegyvidéki klíma és a széljárás szintén kedvez a levegő tisztulásának.

A tiszta levegő egészségügyi hatásai

A statisztikai adatok szerint a Bükkben, ahol alacsony a légszennyezés, az emberek kevesebb légzőszervi problémával küszködnek. Az asztmás és allergiás betegek számára a tiszta levegő különösen előnyös, mivel a szennyező anyagok hiánya enyhítheti a tüneteiket.

Köztudott, hogy a tiszta levegő javítja az általános közérzetet is. A friss levegőn töltött idő csökkenti a stresszt, javítja az alvás minőségét, és hozzájárul az immunrendszer erősödéséhez. Nem véletlen, hogy a Bükk hegység és környéke népszerű célpont a természetkedvelők, a kirándulók és a pihenni vágyók körében.

Bár a Bükk kiemelkedő helyet foglal el Magyarország legtisztább levegőjű vidékei között, az ország más területei is hasonlóan kedvező adottságokkal rendelkeznek. Ilyen például a Zempléni-hegység, amely szintén alacsony légszennyezéssel és gazdag növényvilággal büszkélkedhet, vagy a Mátra, ahol szintén rendkívül tiszta a levegő.