promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Bekerült egy magyar is a világ leggyönyörűbb utcái közé, Budapest gyöngyszeme ez a közterület

Bekerült egy magyar is a világ leggyönyörűbb utcái közé, Budapest gyöngyszeme ez a közterület

Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc

Az egyik neves turisztikai magazin a világ legszebb utcáiról készített listát, melyek között természetesen egy magyar is szerepel.

A Condé Nast Traveler, az egyik legismertebb online utazási magazin, közzétett egy listát, melyen a világ legszebb utcái szerepelnek. A fotókkal illusztrált grandiózus felsorolás igazi előnye, hogy végre nem olyan közterületek neveit olvashatók rajta, amelyek az összes képeslapon, útikönyv borítóján láthatók, hanem valódi kincsek. Mesésen szép rejtett kis zugok a tengerparton, elfeledettnek hitt, macskaköves történelmi helyszínek, a várost átszelő folyóban tükröződő autentikus épületek és virágzó fákkal boltívezett sétányok. Ezek között a szépségek között szerepel egy budapesti utca is. 

A neves magazin rangsora összesen 71 közterületet tartalmaz, amelyek építészetükkel, történelmükkel és páratlan szépségükkel tűnnek ki, és amelyeket a turisták is imádnak. 

A budapesti Zrínyi utca az egyik legszebb a világon

A listán fellelhető a valóban csodaszép Zrínyi utca, ami pesti Duna-partot köti össze a Szent István Bazilikával. A varázslatosan gyönyörű környezet a helyiek büszkesége, számos külföldit vonz szerte a világból.

A tanulmányban felsorolt utcákat szándékosan nem állították sorrendbe. A szerzők célja az volt, hogy teret adjanak az objektivitásnak és bemutassák, hogy az urbánus környezetben igenis megfér a művészet, a természet szépsége és a harmónia. 

A listán szereplő helyszíneket nem is lehetne egymással összehasonlítani, annyira eltérő karakterisztikájú mindegyik. Van köztük színes házakkal teli, vibrálóan izgalmas, illetve patinás, történelmi öröksége miatt is figyelemre méltó közterület is. Némelyiket hegyoldalba építették, ettől olyan egyedi, míg másokat egy folyó vagy éppen az épületek tesznek lélegzetelállítóvá. A budapesti Zrínyi utca minden bizonnyal nem kis részben a bazilikának köszönheti azt, hogy beválogatták a listára.

A versenyben résztvevő közterületek legtöbbjén fellelhető a helyiek keze nyoma is. A dekorációs elemek, mint például egy sor díszpárna a pihenést szolgáló utcai padokon, a virágzó cserepes növények a teraszokon, házfalakon, a helyi kultúra stílusjegyeit bemutató kerámia utcanevek, nyugalmat árasztó, kellemes színek és formák. 

Egyik-másik utca úgy néz ki, mintha egy művész által megtervezett tökéletes kompozíció lenne. Valójában azonban több évtized, évszázad alatt kialakított utcaképekről van szó, amit a múlt homályába veszett tervezők, építészek és hétköznapi emberek alkottak meg együtt, az utókor örömére.

A világ leggyönyörűbb utcái itt láthatók