promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A Balaton egykor lepusztult káddugója ma már igazi látványosság, imádják a turisták a különleges építményt

A Balaton egykor lepusztult káddugója ma már igazi látványosság, imádják a turisták a különleges építményt

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc

Komoly feladat elé állította a szakembereket a felújítás, turisztikai célt is adtak neki.

A Balaton vízszintje évről évre fontos kérdéseket vet fel, amit az időjárás függvényében lehet megválaszolni. A vízszintszabályozás a tó életében az egyik legjelentősebb, ember általi beavatkozás, az ezért felelős műtárgy pedig meglehetősen rossz állapotba került az évek során, mostanra azonban már új fényében pompázhat.

A köznyelvben a Balaton káddugójának is hívott létesítmény, a klímaváltozás miatt a korábbinál is lényegesebb szerepet lát el, mint azt a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság intézményvezetője, dr. Csonki István is megerősítette:

„A klímaváltozás hatásainak balatoni vízháztartást (vízmérleget) károsan érintő következményeinek csökkentése érdekében szükséges a balatoni vízszintszabályozás teljes körű felülvizsgálata … a Balaton mederben történő többlet tározás, esetlegesen szükségtározás lehetőségeinek vizsgálata, az árvízi biztonság egyidejű növelése a biztonságos part- és partközeli területhasználat érdekében, kapcsolódódva a teljes Sió-csatorna vízlevezető rendszerének felújításához és bővítéséhez”

fogalmazott.

A Balaton "káddugója" új fényében pompázik

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője a megvalósítás bravúrjait is dicsérte az átadó után:

„Szeretjük ezt a zsilipet azért is, mert nekünk mérnököknek műszaki desszertet szolgáltat megoldásaival”

– hozzátéve, hogy a Sió rehabilitációja kapcsán is kulcsfontosságú szerepet tölt be a létesítmény, emellett a szélsőséges eseményekkel szembeni védekezést is nagyban segíti.

Amellett, hogy műszaki szempontból is lényeges létesítményről van szó, turisztikai célokat is szolgál, a munkálatok során pedig a közösségi terek kialakítására is figyelmet fordítottak.

Az úgynevezett vízlevezető rendszer összesen 19 milliárd forintból újult meg, ebből 15,5 milliárdot az Európai Unió biztosított. Ennek során átépült a Sió-zsilip, a Sió-csatorna, különböző vizes élőhelyeket alakítottak ki, és a volt üzemi területen a már említett közösségi teret is létrehozták.

Dr. Csonki István azt is hozzátette, hogy a beruházás leglátványosabb része a több mint 70 éves Sió-zsilip átépítése és felújítása volt. A munkálatok során megnövelték a vízeresztő kapacitását, az új hajózsilip pedig biztonságosabb megoldásokat biztosít, másodlagos vízeresztőként is funkcionálva. A Sió mederrendezése is fontos lépés volt, hiszen így nyílt lehetőség a Bahart hajóinak a Dunáról a Balatonra juttatására.