promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Papír ötvenes és egymilliárd pengő: így néztek ki évtizedekkel ezelőtt a magyar fizetőeszközök

Papír ötvenes és egymilliárd pengő: így néztek ki évtizedekkel ezelőtt a magyar fizetőeszközök

Színes
Kategória fejléc
Promotions

Emlékszel még a régi magyar fizetőeszközökre? 

Az évtizedek során többször változott meg a magyarok fizetőeszköze, talán ma már nem is emlékszünk rá, de létezett annak idején papír ötven és tíz forintos, sőt amikor pengővel fizettek az emberek tízezer pengő és egymilliárd pengő is volt. 

A 2000-es években is több fordulatot vett a magyar forint, ami a kibocsátást illeti. 2008. február 29-ét megelőzően 1 és 2 forintos pénzérmével is tudtunk fizetni a boltokban. Az érméket azért szüntették meg, mert egyszerűen nem érte meg legyártani az 1 és 2 forintos érméket, előállításuk költsége meghaladta a névértéküket (az MNB korábbi adatai szerint az 1 forintosok 2-4 forintba, a 2 esek 4-6 forintba kerülnek). 

2009-ben pedig ismét változás állt be a forint kapcsán: 14 évvel ezelőtt november 15-én lehetett utoljára fizetni papír kétszáz forintossal. Szinte mindenki emlékezetében él a kép a virító zöld papírpénzről. Akkoriban furcsának tűnt, hogy többé nem létezik és érme formájában kell kétszáz forintot kifizetnünk. 

Az alább található galériában különböző bankjegyek láthatók, amelyeket Magyarországon valaha használtak. Láthatók a különböző pengők, amelyek mai szemmel nézve már nagyon furcsának tűnhetnek. 

 

Borítókép:  Profimedia
Hasonló tartalmak